Kütleli skaler parçacıkların deforme edilmiş de sitter uzayındaki hareketi
Motion of massive scalar particles in deformed de sitter space
  1. Tez No: 972820
  2. Yazar: YASEMİN DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SALTI, PROF. DR. OKTAY AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik, Kozmoloji, Parçacık fiziği, Physics, Cosmology, Particle physic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı gökkuşağı tipi de Sitter hiperboloidi içerisine hapsolmuş göreli skaler parçacıkların kuantum dinamiğini incelemektir. Bu doğrultuda, öncelikle ele alınan kütleli skaler parçacığın dinamiğini betimleyen dalga fonksiyonu elde edilmiştir. Ardından, ilgili parçacığın kuantize edilmiş enerji spektrumu tartışılmış ve yarı-klasik çözümler ile birlikte vakum ortamından bir kütleli skaler parçacığın üretim süreci araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan kuramsal çerçeve enerjiye bağlı uzay-zaman metriklerine olanak tanıyan deforme edilmiş bir ardalan geometrisi sağlayarak gökkuşağı gravite etkilerini içermektedir. Bu tür değişiklikler kuantum alan kuramı ile genelleştirilmiş eğri uzay-zaman yapıları arasındaki etkileşimin araştırılmasında temel bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this thesis is to investigate the quantum dynamics of relativistic scalar particles confined within a rainbow-type de Sitter hyperboloid. In this context, the wave function describing the dynamics of a massive scalar particle is first derived. Subsequently, the quantized energy spectrum of the particle is analyzed, followed by an examination of semiclassical solutions and the process of massive scalar particle creation from the vacuum. The theoretical framework adopted in this study incorporates the effects of rainbow gravity by introducing a deformed background geometry that allows for energy-dependent space-time metrics. Such modifications play a fundamental role in exploring the interplay between quantum field theory and generalized curved space-time structures.