Piyasadan sağlanan tahin helvalarının mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi ve salmonella spp. izolasyonu
Determination of microbiological quality of tehineh halvas obtained from the markets and prosessing plants and isolatin of salmonella spp.
  1. Tez No: 170538
  2. Yazar: FUNDA GÖK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. IŞIL VAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tahin helva, Mikrobiyolojik özellikler, Salmonella, Tehineh halva, Microbiological properties, Salmonella. II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ PİYASADAN SAĞLANAN TAHİN HELVALARININ MİKROBİYOLOJİK KALİTESİNİN BELİRLENMESİ VE SALMONELLA SPP. İZOLASYONU Funda GÖK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Işıl VAR Yıl: 2005, Sayfa: 77 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Işıl VAR Prof. Dr. Fatih KOKSAL Doç. Dr. Zerrin ERGİNKAYA Bu çalışmada, 102 adet tahin helvası örneği, Adana ve Tarsus'daki 5 üretici firmadan ve marketlerden toplanmıştır. Bu örnekler, toplam aerobik mezofilik bakteri, koliform-£. coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, küf-maya açısından incelenmiş ve sayımlan yapılmıştır. Sonuçlar aşağıda gibi özetlenmiştir: -Sade helvalarda; toplam aerobik mezofilik bakteri, küf, maya, koliform ve E. coli sayısı sırasıyla 2-OxlO1- 1.03xl05kob/g, 8-OxlO1 - 6.1xl02kob/g, 2.0xl02-5.0xl02 kob/g, 3.6->l 100 EMS/g, 3.6-1 100 EMS/g aralığında bulunmuştur. -Kakaolu helvalarda ise; toplam aerobik mezofilik bakteri, küf, maya, koliform ve Ecoli sayısı sırasıyla 4.0xl01-2.8xl05 kob/g, ZOxlO1 - 2.2xl02 kob/g, 2.0x1ü1 - 2.0xl03,3.6 - >1 100 EMS/g, 3.6-460 EMS/g aralığında bulunmuştur. Toplam aerobik mezofilik bakteri, küf, maya, koliform, E. coli sayısı Antepfıstıklı helvalarda sırasıyla 2.0xl0! - 2.8xl06 kob/g, 2-OxlO1 - 6.6xl03 kob/g, 5.0x1ü1 - 1.8x1 03 kob/g, 3.6- >1 100 EMS/g, 3.6- >1 100 EMS/g aralığında bulunmuştur 1 adet sade tahin helvasmda Staphyhccus aureus sayısı 3.5xl02kob/g, 2 adet Antepfıstıklı helvada ise 1.0x101 and 1.6x1 02 kob/g düzeyinde bulunurken, kakaolu helvalarda Staphyhccus aureus'a rastlanmamıştır. Sade ve Antepfıstıklı helvalarda Salmonella 'ya rastlamlmazken, sadece 1 adet kakaolu helvadan Salmonella spp. izolasyonu yapılmıştır. Buna ilaveten, bu araştırmada Salmonella izolasyonunda kullanılan besiyerleri arasında karşılaştırmalı bir çalışma yapılmıştır. Sonuçta, seçici zenginleştirme besiyeri olarak Rappaport Vassiliadis Broth (RV), katı besiyeri olarak da Hektoen Enteric Agar (HEA)'ın kullanıldığı yöntemle izolasyonun daha kolay yapılabildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS DETERMINATION OF MICROBIOLOGICAL QUALITY OF TEHINEH HALVAS OBTAINED FROM THE MARKETS AND PROSESSING PLANTSAND ISOLATIN OF SALMONELLA SPP.Funda GÖK DEPARTMAN OF FOOD ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Işıl VAR Year: 2005, Pages: 77 Jury: Assist. Prof. Işıl VAR Prof. Dr. Fatih KÖKSAL Assoc.Prof. Zerrin ERGİNKAYA In this study, a total of 102 tehineh halva samples were collected from the markets and 5 prosessing plants in Adana and Tarsus. These samples were examineted by standart procedures for total aerobic mesophilic bacteria, and counts of coliforms and E.coli, moulds and yeasts, Staphlococcus aureus, Salmonella spp. The results obtained can be summarized as follows: -In plain halvas; total aerobic mesophilic bacteria ranged from 2-OxlO1 - 1.03xl05 cfu/g. The counts for moulds, yeasts, coliforms and E.coli ranged from 8.0x1 01 - 6.1xl02cfu/g,2.0xl02-5.0xl02cfu/g,3.6->l 100MPN/g, 3.6-1 100MPN/g, respectively. -In cocoa halvas; total aerobic mesophilic bacteria ranged from 4.0xl0!-2.8xl05 cfu/g. The counts for moulds, yeasts, coliforms and E.coli ranged from 2.0xl0! - 2.2xl02cfu/g,2.0xl01-2.0xl03cfu/g,3.6 - >1100MPN/g, 3.6-460MPN/g respectively. Aerobic mesophilic bacteria, moulds, yeasts, coliform and E.coli ranged from 2.0xl01-2.8xl06cfu/g52.0xl01^.6xl03cMg,5.0xloM.8xl03cfu/g,3.6->1100MPN/g, 3.6->l 100 MPN/g, respectively in the samples of halvas includes pistachio. Only one sample of plain halvas was found contaminated with Stapylococcus aureus and the number of bacteria was 3.5x1 02cfu/g. S.aureus was also determined in two samples of halva includes pistachio in arrangment of l.OxlO1 and 1.6xl02cfu/g. On the other hand, it was not found in cocoa halvas. None of the samples of plain halvas and halva includes pistachio contamines Salmonella spp. One of the sample was positive for Salmonella spp. cocoa halvas. Moreover, comparative study was done between medias using in isolation of Salmonella in this research. The resit was found that isolation could be beter with the application of Rappaport Vassiliadis Broth for selective enrichment media and Hectoen Enteric Agar for Selective media.