Hofmann-CBA-tipi bazı konak ve konak-konuk bileşiklerinin titreşim spektroskopik ve gravimetrik yöntem ile incelenmesi
Vibrational spectroscopic and gravimetric study of some hofmann-CBA-type host and host-guest compounds
  1. Tez No: 170726
  2. Yazar: M. TÜRKAY AYTEKİN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞENYEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konak Bileşik, Konak-Konuk Bileşik, Siklobütilamin, Konuk Molekül, infrared Spektrumu, Host Compound, Host-Guest Compound, Cyclobutylamine, Guest Molecule, Infrared Spectrum u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Doktora Tezi HOFMANN-CBA-TİPİ BAZI KONAK ve KONAK-KONUK BİLEŞİKLERİNİN TİTREŞİM SPEKTROSKOPİK ve GRAVİMETRİK YÖNTEM İLE İNCELENMESİ M. TÛRKAY AYTEKİN AYDIN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa ŞENYEL 2005, 102 sayfa Bu çalışmada, Hofmann-tipine benzer M(C4H7NH2)2Ni(CN)4 (M=Ni veya Co) konak ve M(C4H7NH2)2Ni(CN)4.nG (M=Ni veya Co; GNbenzen, 1,2- 1,3-, 1,4-dikIorobenzen, naftalin; n=konuk sayısı) konak-konuk bileşikleri kimyasal yollardan elde edilmiştir. Elde edilen bu bileşiklerin infrared spektrumları FT-Dİ spektrometresi ile 4000cm“1-400cm”1 spektroskopik bölgesinde kaydedilmiştir. Bu spektrumlardan ligand molekülün, NiCCN)^" iyonunun ve konuk moleküllerin titreşim dalga sayıları belirlenmiştir. Konuk moleküllerin konak bileşikleri tarafından hapsedilme ve serbest bırakılma süreçleri ise oda sıcaklığında gravimetrik yöntemle incelenmiştir. Ayrıca elde edilen konak ve bazı konak-konuk bileşiklerinin elementel analizleri yapılarak moleküler yapının desteklendiği görülmüştür. Yapılan bu incelemeler ile elde edilen konak ve konak-konuk bileşiklerinin Hofmann tipine benzer yapıda oldukları, ligand molekül siklobütilaminin azot atomundan M metal atomuna bağlı olduğu, konuk moleküllerin ise tabakalar arasında oluşan yapısal boşluklara hapsedildikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis VIBRATIONAL SPECTROSCOPIC AND GRAVIMETRIC STUDY OF SOME HOFMANN-CBA-TYPE HOST AND HOST-GUEST COMPOUNDS M. TÜRKAY AYTEKİN AYDIN Anadolu University Graduate School of Sciences Physics Program Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ŞENYEL 2005, 102 pages In this study, similar to Hofmann type M(C4H7NH2)2Ni(CN)4 (M=Ni or Co) host and M(C4H7NH2)2Ni(CN)4.nG (M=Ni or Co; GHbenzene, 1,2-, 1,3-, 1,4-dichlorobenzene, naphthalene; n=the number of guest) host-guest compounds were obtained chemically. The infrared spectra of these compounds were recorded with FT-IR spectrometer in the spectroscopic region of 4000cm“1-400cm”1 from these spectra the vibrational wave number of ligand molecule, Ni(CN)4" ion and guest molecules were determined. The absorption and the liberation processes of the guest molecules in the host compounds were examined at room temperature by gravimetric method. Otherwise, it was seen that the molecular structure was supported by making instrumental analysis of host and some host-guest compounds. By analysing the structures of host and host-guest compounds were found to be similar to those of Hofmann type compounds, ligand molecule cyclobutylamine were coordinated to M metal atom from cyclobutylamine's nitrogen atom, the guest molecules were imprisoned in the structural cavities between the sheets.