Implementation of a multi-parameter biomedical monitoring system
Çok parametreli biyomedikal izleme sistemi uygulaması
  1. Tez No: 170891
  2. Yazar: BURCU ACAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ATA AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Veri toplama, Lab VIEW, DAQ, sanal aygıt, Data acquisition, Lab VIEW, DAQ, virtual instrumentation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÇOK parametreli biyomedikal izleme sistemi UYGULAMASI ÖZET Bu çalışma Enstitünün Biyomedikal Cihazlar Laboratuarı'nda eğitim amaçlı kullanılmak üzere tasarlanmış çok parametreli bir veri toplama sistemi uygulamasıdır. Sanal Aygıt tasarımı Lab VIEW ile gerçeklenmiştir. Sanal aygıtın sağladığı en büyük fayda performansı arttırırken maliyeti azaltmasıdır. Donanım teknolojisinin yazılım ile kontrol edilebilmesi sanal aygıtın sağladığı esnekliği geleneksel aygıtlarınkinin üstüne çıkarmıştır. Bu çalışmada yapılmak istenen ECG, solunum, akciğer hacmi, deri empedansı sinyallerinin eşzamanlı bir şekilde izlenmesi sağlanırken bu sinyalleri kayıt eden, kalp atış hızı ve solunum hızını hesaplayan, kayıt edilen verilerin analizini sağlayan kullanışlı bir arayüz tasarlamaktır. Bu arayüzün oluşturulmasındaki amaç, öğrencilere ECG, solunum, deri empedansı sinyallerini ölçme imkânı sunarken farklı fiziksel koşullara bağlı olan fizyolojik değişimlerin etkilerini gerçek zamanlı gözlemlemelerini sağlamaktır. Bu tez ayrıca araştırmacıların ve öğrencilerin veri toplama gerektiren tezlerinde ve projelerinde kullanılması umuduyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV IMPLEMENTATION OF A MULTI-PARAMETER BIOMEDICAL MONITORING SYSTEM ABSTRACT This study implements a design of a multi-parameter data acquisition system to be used at the Institute's Biomedical Device Laboratory for educational purposes. The design of the Virtual Instrument is completed in Lab VIEW. The major benefits of virtual instrumentation include increased performance and reduced costs. Because the technology is controlled through software, the flexibility of virtual instrumentation is unmatched by traditional instrumentation. The aim of this work is to design a user-friendly interface that can capture and display current ECG, respiration, GSR signals simultaneously while saving previous acquired signals, calculate heart beat and respiratory rate, and review previous recordings for further analysis. The purpose of this interface is to give the opportunity to students to analyze ECG, airflow, lung volume and GSR data and have a chance to observe the effects of physiological changes between different physical conditions. This thesis was also developed in the hope that students and researchers will benefit from the data acquisition software in their thesis and projects.