Parkinson hastalarında cinsel işlev bozuklukları
Sexual dysfunction in parkinson's disease
- Tez No: 171461
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDÜLKADİR ÇEVİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Parkinson Hastalığı, Cinsel İşlev Bozuklukları 37, Parkinson Disease, Sexual Dysfunction 39
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Parkinson Hastalarında Cinsel İşlev Bozuklukları Giriş ve Amaç: Parkinson hastalığında depresyon, anksiyete gibi psikiyatrik bozukluklar sık görülmektedir ve bu konuda yapılmış çok sayıda çalışma mevcuttur. Cinsel işlev bozukluklarının da Parkinson hastalarında yaygın olduğu bildirilmektedir, ancak bu konuda yapılmış çalışmaların çoğu olgu bildirimleri olup az sayıda kontrollü çalışmaya rastlanmaktadır. Literatürdeki bu boşluk dikkate alınarak, Parkinson hastalarında cinsel işlevlerin sağlıklı kontroller ile karşılaştırılması ve cinsel işlev bozukluklarını etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya Hoehn-Yahr evresi 1-4 arasında olan 45 (23 kadın, 22 erkek) Parkinson hastası ile bunlarla yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi açısından eşleştirilen 45 sağlıklı kontrol alınmıştır. Hasta ve kontrol grubuna SCID-I (DSM-IV'e göre Yapılandırılmış Klinik Görüşme), Hamilton Anksiyete Ölçeği, Hamilton Depresyon Ölçeği ve Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği uygulanmıştır. Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği'ne göre cinsel işlev bozuklukları global olarak değerlendirilmiştir. Cinsel işlev bozukluğu olan hastalarda yaş, cinsiyet, medeni durum, anksiyete ve depresyon düzeyleri ile Hoehn-Yahr evresi ve tam süresinin cinsel işlevler üzerine etkisi incelenmiştir. Tüm istatistiksel analizler SPSS 11.0 paket program ile yapılmış olup, grupların karşılaştırmasında Ki-kare testi, ortalamaların karşılaştırılmasında Mann- Whitney U testi kullanılmıştır. Cinsel işlev bozukluklarım etkileyen faktörler için regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Parkinson hasta grubunda (%71.1) cinsel işlev bozukluklarının kontrol grubuna (%57.8) göre daha sık görüldüğü saptanmıştır. Ancak, bu fark istatistksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Arizona ölçek maddeleri açısından gruplar karşılaştırıldığında; Parkinson hastalığı olan kadınlarda Arizona toplam puanı, cinsel isteğin değerlendirildiği Arizona 1 ve orgazmın tatmin derecesinin değerlendirildiği 36Arizona 5 puanlarının kontrollere göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu, erkeklerde ise boşalmanın değerlendirildiği Arizona 4 puanının daha düşük olduğu bulunmuştur. Parkinson hastalarında kadınlarda, ileri yaşta olanlar ile evli olmayanlarda cinsel işlev bozukluğunun daha fazla görüldüğü bulunmuştur. Yapılan regresyon analizi sonucunda da sadece yaş ve cinsiyetin Parkinson hastalarında cinsel işlev bozukluğunu yordadığı, depresyon ve anksiyete düzeyleri, medeni durum, hastalık şiddeti ve süresinin ise yordamadığı bulunmuştur. Tartışma: Her ne kadar kontrol grubu ile Parkinson hastalan arasında cinsel işlev bozukluğu açısından anlamlı fark elde edilmese de, bu çalışma ileri yaştaki hastalarda diğer psikiyatrik bozukluklar kadar cinsel işlev bozukluklarının da sık görüldüğünü desteklemektedir. Yaşam kalitesi açısından cinsel işlevlerin önemi dikkate alındığında bu hasta grubunda sağaltımda diğer psikiyatrik belirtiler kadar cinsel işlevlere de önem verilmesi, cinsel işlev bozukluğu olanların tedaviye yönlendirilmeleri gereklidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Sexual Dysfunction in Parkinson's Disease Introduction and Aims: Psychiatric disorders like depression and anxiety are frequently seen in Parkinson's disease (PD) and there is a lot of literature on this subject. However, sexual dysfunction which is also reported as highly prevalent in PD, many of the studies are case reports and only a few controlled studies exist. For this reason, we aimed to study sexual functions in PD compared to healthy controls and the factors affecting sexual dysfunction. Method: 45 PD patients(23 female, 22 male) who were Hoenh Yahr stage 1-4 and 45 age, sex and education matched, healthy controls were included in the study. Both groups were evaluated by SCID-I, Hamilton Depression Scale (HDS), Hamilton Anxiety Scale (HAS) and. Arizona Sexual Experience Scale (ASEX). Sexual dysfunction (SD) is globally evaluated by ASEX. The effects of age, sex, marital status, anxiety and depression state, Hoenh-Yahr stage and the duration of PD on SD were analyzed. All statistical analysis were done by SPSS 11.0. Chi- square test was used to compare groups, while Mann-Whitney U test was used to compare mean scores. Regression analysis was applied to determine the factors predicting SD. Results: SD was more prevalent in PD(%71.1) than the control group(%57.8), but the difference was not statistically significant. When groups were compared by using ASEX items; İn female patients Arizona total score, Arizona 1 which describes sexual desire and Arizona 5 which decribes orgasm satisfaction were higher than controls, while in male patients Arizona 4 which describes ejaculation was lower. For the female patients those whom were single and older had more SD. Regresion analysis revealed that only age and sex predicted SD in PD, while 38depression and anxiety levels, marital status, disease severity and duration of illness did not. Conclusion: Although there was no statistically significant difference about SD between two groups, this study supported that SD's are as prevalant as other psychiatric disorders in elderly PD patients. In these patients sexual functions should be evaluated and treated like other psychiatric symptoms in order to improve the quality of life.