Primer ve metastatik kolorektal karsinomlarda HER2 ve SATB2' nin immünhistokimyasal ekspresyonunun klinik ve histopatolojik parametreler ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship of immunohistochemical expression of HER2 and SATB2 with clinical and histopathological parameters in primary and metastatic colorectal carcinomas
  1. Tez No: 833716
  2. Yazar: SEDA ALTUNBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN KARAHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: HER2, Kolorektal Karsinom, Klinikopatolojik, SATB2, HER2, Colorectal Carcinoma, Clinicopathological, SATB2
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmamızda primer ve metastatik kolorektal karsinomlarda, farklı özelliklerdeki tümörlerde HER2 ve SATB2' nin immünhistokimyasal ekspresyonunu belirleyerek klinik ve histopatolojik parametreler ile ilişkisini ve prognostik önemini değerlendirmeyi amaçladık. 85 adet primer ve 15 adet metastatik kolorektal karsinom olgusuna ait dokuların parafin bloklarına immünhistokimyasal yöntemle HER2 ve SATB2 uygulandı. HER2 ile membranöz, SATB2 ile nükleer ekspresyon görülen hücrelerin oranına göre skorlama yapıldı. Kolorektal karsinom olgularında HER2 ve SATB2 ekspresyon skorları ile klinikopatolojik parametreler arasındaki ilişki karşılaştırılarak değerlendirildi. Ayrıca olguların HER2 ve SATB2 ekspresyonu arasındaki korelasyon incelendi. Çalışmamızda bulunan 100 primer ve metastatik kolorektal karsinom olgusunun 83'ünde HER2 ile immünhistokimyasal ekspresyon görülmedi, 17 olguda değişen oranlarda HER2 ekspresyonu saptandı. Olguların cinsiyet, yaş, lokalizasyon, diferansiasyon derecesi, tümör boyutu, pT, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, lenf nodu metastazı, metastaz ve evre gibi klinikopatolojik parametreleri ile HER2 ekspresyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Olguların 89' unda immünhistokimyasal SATB2 ile farklı şiddetlerde pozitiflik, 11'inde negatiflik izlendi. SATB2 ekspresyon skoru ile tümörün diferansiasyon derecesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. SATB2 ile orta şiddette ekspresyon kadınlarda daha fazla; zayıf ve güçlü ekspresyon erkeklerde daha fazla görüldü. Cinsiyet ile SATB2 ekspresyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Kolorektal karsinom olgularındaki yaş, lokalizasyon, tümör boyutu, pT, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, lenf nodu metastazı, metastaz ve evre gibi klinikopatolojik parametreler ile SATB2 ekspresyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. HER2 ile SATB2 ekspresyonu arasında korelasyon saptanmadı. Çalışmamızdaki bulgulara göre SATB2 ekspresyonu ile tümörün diferansiasyon derecesi arasında anlamlı ilişki saptandı. Klinikopatolojik parametreler ile HER2 ekspresyonu arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Bulgularımız kolorektal karsinomlarda prognoz ve tedavi stratejilerini belirlemede HER2 ve SATB2'nin yararlı immünhistokimyasal belirteçler olduğunu düşündürmektedir. Klinikopatolojik parametreler ile HER2 ekspresyonunun ilişkisinin belirlenmesi amacıyla daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to determine the immunohistochemical expression of HER2 and SATB2 in primary and metastatic colorectal carcinomas, tumors of different characteristics, to evaluate their relationship with clinical and histopathological parameters and their prognostic significance. HER2 and SATB2 were applied to the paraffin blocks of the tissues of 85 primary and 15 metastatic colorectal carcinomas by immunohistochemical method. Scoring was made according to the proportion of cells with membranous staining with HER2 and nuclear staining with SATB2. The relationship between HER2 and SATB2 expression scores and clinicopathological parameters was evaluated in colorectal carcinoma cases. In addition, the correlation between HER2 and SATB2 expression of the cases was examined. Immunohistochemical expression was not observed with HER2 in 83 of 100 primary and metastatic colorectal carcinoma cases in our study, and HER2 expression was found at varying rates in 17 cases. There was no statistically significant relationship between HER2 expression and clinicopathological parameters such as gender, age, localization, degree of differentiation, tumor size, pT, lymphovascular invasion, perineural invasion, lymph node metastasis, metastasis and stage. Immunohistochemical SATB2 positivity at different intensities was observed in 89 of the cases, and negativity was observed in 11 of them. A statistically significant correlation was found between the SATB2 expression score and the degree of differentiation of the tumor. Moderate expression of SATB2 is higher in women; weak and strong expression were more common in males. A statistically significant relationship was found between gender and SATB2 expression. There was no statistically significant relationship between SATB2 expression and clinicopathological parameters such as age, localization, tumor size, pT, lymphovascular invasion, perineural invasion, lymph node metastasis, metastasis and stage in colorectal carcinoma cases. No correlation was found between HER2 and SATB2 expression. According to findings in our study, a significant relationship was found between SATB2 expression and the degree of differentiation of the tumor. There was no significant relationship between clinicopathological parameters and HER2 expression. Our findings suggest that HER2 and SATB2 are useful immunohistochemical markers in determining prognosis and treatment strategies in colorectal carcinomas. More studies are needed to determine the relationship between clinicopathological parameters and HER2 expression.