Gonadotropinlerle indüklenen intrauterin inseminasyon sikluslarında luteal faz desteğinde farklı doz vajinal progesteron uygulamalarının klinik gebelik oranlarına etkilerinin karşılaştırılması prospektif randomize çalışma
Comparing the effect of different intravaginal progesterone doses used as luteal phase support on pregnancy rates in patients undergoing intrauterine insemination cycles induced with gonadotropins
- Tez No: 248094
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTAY BİBEROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İntrauterin inseminasyon, luteal faz desteği, vajinal progesteron, İntrauterine insemination, luteal phase support, vaginal progesterone
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Gonadotropinlerle indüklenen intrauterin inseminasyon sikluslarında luteal faz desteğinde, farklı doz vajinal progesteron uygulamalarının klinik gebelik oranlarına etkilerinin karşılaştırılmasıAçıklanamayan infertilite tedavisinde, gonadotropinlerle ovaryen stimülasyon ve IUI yaygın olarak kullanılmaktadır. Kontrollü ovaryen hiperstimülasyon yapılan IUI sikluslarında multifoliküler gelişime bağlı olarak, erken luteal fazda ortaya çıkan suprafizyolojik östrojen ve progesteron düzeyleri, endometrial gelişimde öne kaymaya neden olur ve böylece implantasyon döneminde, embriyo ve endometrial gelişim arasında asenkronizasyon oluşur. Ayrıca artan bu hormon seviyeleri, hipofiz üzerine negatif feed-back etki yaparak LH sekresyonunu inhibe eder ve CL'un desteğini kaybetmesine bağlı olarak luteal faz yetmezliğinin ortaya çıkmasına neden olur. Bütün bu olayların tıpkı IVF sikluslarında olduğu gibi, KOH/IUI sikluslarında da azalmış gebelik oranlarına neden olduğu düşünülmektedir.Kontrollü ovaryen hiperstimülasyon ve IUI sikluslarında; luteal fazdaki düşük LH düzeylerini kompanse etmek amacıyla, luteal faz östrojen, progesteron ve hCG gibi hormonlar ile desteklenerek gebelik hızında artış sağlanmıştır. Günümüzde gonadotropinlerle indüklenen IUI sikluslarında; luteal faz desteğinde, naturel mikronize progesteron intravajinal olarak 300-600 mg/gün, 2 veya 3 doza bölünmüş şekilde yaygın olarak kullanılmaktadır.Bu prospektif randomize kontrollü çalışmada, sadece gonadotropinler kullanılarak yapılan KOH/IUI sikluslarında; luteal faz desteğinde, farklı doz intravajinal progesteron uygulamalarının klinik gebelik oranlarına etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Temmuz 2009-Şubat 2010 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Yardımcı Üreme Merkezi'ne başvuran, açıklanamayan infertilite tanısı alan 200 hastaya, gonadotropinlerle ovulasyon indüksiyonu ve IUI uygulandı.Prospektif ve randomize olarak çalışmaya dahil edilen 100 hastaya, 300 mg vajinal progesteron ile 100 hastaya ise 600 mg vajinal progesteron ile luteal faz desteği yapıldı ve hastaların gebelik sonuçları karşılaştırıldı.Çalışmanın sonucunda, gonadotropinler kullanılarak yapılan KOH/IUI sikluslarında, 300 veya 600 mg vajinal progesteron ile luteal faz desteği yapılmasının gebelik hızı üzerine etkileri benzer bulundu.
Özet (Çeviri)
Comparing the effect of different intravaginal progesterone doses used as luteal phase support on pregnancy rates in patients undergoing intrauterine insemination cycles induced with gonadotropinsOvulation induction with gonadotrophic agents, followed by intrauterine insemination (IUI) is a frequently used means of therapy in couples with unexplained infertility. Due to multifollicular development in controlled ovarian hyperstimulation (COH) protocols, supraphysiological levels of estrogen and progesterone lead to a discrepancy in endometrial development and cycle day, thus causing asynchronization between the embryo and endometrium during the implantation period. Furthermore the exaggerated increase in hormone levels leads to negative feedback of the hypophysial gland leading to a reduction in the secretion of LH. This is in turn results in the loss of function the corpus luteum, giving rise to luteal phase deficiency. It is believed that this process results in decreased pregnancy rates in COH /IUI cycles as it is in IVF cycles.In COH and IUI cycles, luteal phase estrogen, progesterone and hCG administered to compensate for low luteal phase hormone levels, increase pregnancy rates. Currently, IUI cycles induced with gonadotropins, luteal phase support is provided via 300-600 mg/day intravaginal natural micronized progesterone in 2 or 3 divided doses.In this prospective randomized controlled study, only COH / IUI cycles induced with gonadotropins supported with different doses of intravaginal progesterone in the luteal phase were analyzed and their effects on pregnancy rates were compared. 200 patients applying to Gazi University School of Medicine, ART Center between July 2009 - January 2010 with unexplained infertility were included in this study. These patients underwent ovulation induction with gonadotropins followed by IUI. These patients were randomized prospectively, 100 of them received 300 mg, while the other 100 received 600 mg. of vaginal progesterone and pregnancy outcomes were compared in the two groups.The study concluded that different doses of progesterone used as luteal phase support in COH/IUI cycles yielded similar pregnancy results.