Edirne merkez ve köy ilköğretim okulu öğrencilerinde epilepsi prevalansı ve epidemiyolojik özelliklerinin araştırılması
The investigation of epidemiological features and prevalence of epilepsy in primary school students in rural and urban areas of Edirne
  1. Tez No: 171647
  2. Yazar: EMRAH ERTAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERAP KARASALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, prevalans, etyoloji. 68, Epilepsy, prevalence, etiology. 70
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Bu çalışma Kasım 2004-Kasım 2005 tarihleri arasında Edirne merkez ve merkeze bağlı köy ilköğretim okullarında yürütülmüş kesitsel bir alan çalışmasıdır. Tüm genel ve özel ilköğretim okullarındaki 16580 öğrenci içinden sistematik rastgele örnekleme yöntemi ile 2042 ilköğretim öğrencisi seçildi. Anket yöntemi, anamnez, fizik muayene, elektrofizyolojik tetkiklerin ve görüntüleme tetkiklerinin yorumlanması ile 7-15 yaş arası çocuklarda epilepsi prevalansı araştırıldı. Dağıtılan 2042 anket formundan 1631 tanesi toplanabildi. Anket formlarından epilepsi şüphesi olanların aileleri ile telefonla irtibat kuruldu. Epilepsi hastalığı düşünülen vakalar Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları AB polikliniğine çağrıldı. Ailelerden ayrıntılı anamnez alındı ve vakaların fizik muayeneleri yapıldı. Bu vakalara daha önce tam amaçlı yapılmış tetkikler tekrar incelendi. Yaşam boyu epilepsi prevalansı erkeklerde, kızlarda ve toplamda sırasıyla %0,9, %1, %1 olarak bulundu. Aktif epilepsi prevalansı ise erkeklerde, kızlarda ve toplamda sırasıyla %0,58, %0,9, %0,73 bulundu. Epilepsi prevalansının cinslere, yaş gruplarına, yaşam alanlarına, başlangıç yaşlarına, remisyon oranlarına, doğum şekillerine, doğum zamanlarına (term, preterm, postterm), sosyoekonomik düzeylere göre istatistik! anlamlı fark göstermediği bulundu. Yalnızca doğum sırasmda asfiksi yaşayanların diğerlerine göre istatistiki anlamlı derecede fazla epilepsi geliştirdikleri tespit edildi. Çalışma sonucunda jeneralize tonik - klonik form en sık görülen epilepsi formu olduğu belirlendi (%31,3). Vakaların %31,3'ünde ailede epilepsi öyküsü, %18,7'sinde travma öyküsü mevcuttu. Ayrıca vakaların %43,8'inde psikolojik sorun, %68,8'inde algılama ve öğrenme problemi bulundu ve bunların yeterli tedavi almadıkları tespit edildi. 67Sonuç olarak Edirne merkez ve merkeze bağlı köy ilköğretim okullarında tespit ettiğimiz yaşam boyu ve aktif epilepsi prevalansları dünya geneli ve bölgemizle benzerdir. Bölgemizde epilepsi etyoloj isinde ailede epilepsi varlığı, doğum asfiksisi ve kafa travması bulunmaktadır. Bununla birlikte epilepsi etyoloj isinin daha iyi belirlenebilmesi için insidans ve uzun dönemli kohort çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF EPIDEMIOLOGICAL FEATURES AND PREVALENCE OF EPILEPSY IN PRIMARY SCHOOL STUDENTS IN RURAL AND URBAN AREAS OF EDİRNE SUMMARY This is a cross-sectional study conducted in school children in the metropolitan area of Edirne between November 2004 - November 2005. A stratified random sample of 2042 students were drawn from a sample of 16580 students in all public and private primary schools. In order to define the epilepsy prevalence rate among children aged 7-15, a questionnaire form, family and child history, physical examination of the student, electrophysicological and radiological examinations were performed. Out of 2042 questionnaires that sent, 1631 were returned. We made a phone interview with the ones who had positive epilepsy history and invited them to the Pediatric out patient clinic of Trakya University in order to obtain a more detailed history and perform physical examination. The life long epilepsy prevalence rates for females, males and the total study population were 1%, 0,9% and 1% respectively. The prevalence of active epilepsy rates for females, males and the total study population were 0,9%, 0,58% and 0,73% respectively. In terms of epilepsy occurence, there were no statistical differences between genders, age groups, living areas, onset age of epilepsy, remission period, type of delivery and gestational age, socio-economical status. The risk of developing epilepsy was significantly higher in those children who had a history of perinatal asphyxia than those without. 69The generalized tonic-clonic seizure was found to be the most frequent type of epilepsy in epileptic children in our study (31,3%)- Among these, 31,3% had positive family history of epilepsy while 18,7% had head trauma history. Additionally 43,8% of all had physchiological problems while 68,8% had learning and perception problems that were not treated adequately. In conclusion, we found similar to the rates found in the other were country of the world and other regions of our country. In our region the most significant risk factors associated with the etiology of epilepsy found to be positive family history of epilepsy, perinatal asphyxia and head trauma. However, further long term cohort studies should be performed in order to identify the precise etiology of epilepsy.