Cerrahi alan infeksiyonu gelişmesinde predispozan faktörlerin araştırılması
Investigation of predisposition factors on develop to surgery site infection
- Tez No: 171728
- Danışmanlar: PROF.DR. KAMİL YALÇIN POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: CAİ, risk faktörleri, SSI, risk factors
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
IV ÖZET Asepsi - antisepsinin ve dokulara saygılı bir cerrahi tekniğin kullanılması ile cerrahi alan infeksiyon (CAİ) oranlan %90'lardan %10 düzeyine kadar inmişse de günümüz cerrahları için halen ciddi bir problem olmaya devam etmektedir. CAÎ gelişen hastalarda morbidite ve mortalitenin artması, hastanede yatış süresinin uzaması, tedavi mdiyetinin belirgin derecede artması ve cerrahi infeksiyonların önlenebilir olma özelliği taşıması CAİ'nin önlenmesi konusunda daha dikkatli olmayı ve bu konuyu derinlemesine incelemeyi gerekli kılmaktadır. Çalışmamızda 01.08.2005-31.10.2005 tarihleri arasında kliniğimizde acil ve elektif olarak ameliyat edilen 370 hastaya ait veriler toplanarak, CAÎ gelişiminde etkili faktörler prospektif olarak incelendi. Hastaların 100'ü (%27.0) acil, 270'i (%73.0) elektif olarak ameliyata alındı. Yaş ortalaması 47.2 (13-85) idi. Hastaların 198'i (%53.5) erkek, 172'si (%46.5) ise bayandı. Hastaların 314'ünde (%84.9) CAÎ gelişmezken, 56 (%15.1) hastada CAÎ tespit edildi. CAÎ tespit edilen 56 hastanın 27' sinde (%48.2) yüzeyel insizyonel, 23'ünde (%41.1) derin insizyonel ve 6'sında (%10.7) organ-boşluk infeksiyonu saptandı. Elde edilen veriler neticesinde; hastalık grubu, ameliyat öncesi hastanede kalış süresi, profilaktik antibiyotik kullanımı, ameliyat tipi, ameliyatta kan transfüzyonu, malignite, insizyon şekli, yara sınıflaması, ameliyat süresi, dren kullanımı ve sütür materyali faktörleriyle CAÎ gelişimi arasında çok anlamlı (pO.01), yaş ile CAÎ gelişimi arasında anlamlı (pO.05) ilişki tespit edildi. Cinsiyet, ameliyat öncesi saha temizliği, malnütrisyon, ASA skoru, steroid kullanımı, obezite, sigara kullanımı, insizyon dışında infeksiyon varlığı, solunum yetmezliği, diabet, ameliyatı yapan kişi, insizyon aracı ve protez (mesh) kullanımı faktörleriyle CAÎ arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmedi (p>0.05). Sonuç olarak; CAİ gelişimi hastalık, hasla ve çevresi ile ilgili multifaktöryal bir durumdur. Bilinen risk faktörlerinden bazıları çalışmamızda istatistiksel olarak önemsiz (p>0.05) gibi görünse de bu konuda daha geniş ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF PREDISPOSITION FACTORS ON DEVELOP TO SURGERY SITE INFECTION Although rate of surgery site Infection (SSI), with use asepy-antisepsy and respectful tissue surgery tecnique, reduced from 90 % to 10 %, this is also important problem for currently surgeon. Because of increase mortality and morbidity, to extended stay in hospital, evident degree increase of therapy cost in surgery site infection is preventable, there is required to be caryfully in surgery site infection and deepen examine this subject Id this study, from 01 august 2005 to 31 november 2005, data of 370 patients rewiev who received urgent or elective surgery and effective factors on surgery site infection propectively examined. One hundred of this patients (27,0%) received urgent operation and 270 of this patients (73,0%) received elective operation. Median age is 47,2 (13-85). In mis patients, 198 (53,5%) is mail, and 172 (46,5%) is femail. Although surgery site infection was no developing in 314 patients (84,9%), surgery site infection estabilishing in 56 patients. In surgery site infection developed 56 patients, surface incisional infection determined in 27 patients (48,2%), and deep infection determined in 23 patients (41,1%), and organ-cavity infection determined in 6 patients (10,7%). According to this data, disease grup, stay in hospital before operation, used prophylactic antibiotics, type of operation, peroperatively blood transfusion, malignancy, shape of incision, clasiffication of wound, duration of operation, use to dren and suture material between surgery site infection, significant connection was deteminated (P 0,05). Consequently, develop of surgery site infection is multifactorial condition relation of patient and disease and surrounding of patient. In our study, although known some risk factors is no significant this subject is required wide and compherensive investigations.