Akut solunum yetmezliğinde noninvazif mekanik ventilasyon uygulanması
  1. Tez No: 171739
  2. Yazar: ORHAN ALTINÖZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜLENT ÖZBAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Solunum Yetmezliği, Noninvazif Mekanik Ventilasyon, Acute respiratory failure, Noninvasive mechanic ventilation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
3. ÖZET Bu çalışmamızın amacı; Akut solunum yetmezliği ile başvuran hastalarda noninvazif pozitif basınçlı ventilasyonun (NIMV) etkinliğini, standart medikal tedavi ile karşılaştırmak, aym zamanda NIMV uygulanan grupta KOAH ve KOAH dışı olgular arasındaki kan gazlanndaki düzelme, entübasyon ve mortilite oranlarım karşılaştırmaktır. Çalışmaya anamnez, fizik muayene, akciğer radyografileri, kan gazlan ve solunum fonksiyon testleri ile GOLD (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına Karşı Küresel Girişim) raporlarına göre KOAH ve solunum yetmezliği tanılı 92 ve KOAH dışı solunum yetmezliği kriterlerine uyan 20, (67 erkek ve 45 bayan) olmak üzere toplam 112 olgu alındı. Yaş ortalamaları 59.4 ± 1.26 (16-85) idi.Çalışmaya alınan olgular, hipoksemik ve/ veya hiperkapnik akut solunum yetmezliği sıklıkla KOAH ve KOAH dışı (Akciğer ödemi, Restriktif Akciğer hastalığı, OSAS, ARDS vs) nedeniyle yatırılan hastalar arasından seçildi. 78 olguya standart medikal tedaviye ek olarak BIPAP ile noninvazif mekanik ventilasyon ile olgular KOAH (58 olgu) ve KOAH dışı (20 olgu) olarak ayrılırken, kalan 34 olguya ise standart medikal tedavi uygulandı. Tüm hastalarda ekspiratuar pozitif basınç (EPAP) 4 cmH20 ve inspiratuar pozitif basınç (IPAP) 8-10 cmH20 ayarlanıp, 1 cmH20 düzeyinde artışlar ile, tolere edilebilen en yüksek değere ulaşıldı. Mortalite oranlan; grup I (standart medikal tedavi-SMT) 'de 3/3 4 (%8.8 ), grup II (SMT+NIMV-KOAH)' de 1/58 (%1.7 ), grup III (NIMV-KOAH dışı)'de 2/20 (%10 ) idi. Hastanede kalma süreleri grup I'de 12 ± 1, grup II' de 6.6 ± 0.4, grup III' de 7.6 ±1.2 gündü. Her üç grubun mortalite oranlan arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. NIMV uygulanan KOAH ve KOAH dışı gruplann hastanede kalış süresi ortalamalan arasındaki fark anlamsız iken kontrol grubunun hastanede kalış süresi ortalaması ile hem KOAH hem de KOAH dışı gruplarının hastenede kalış süreleri ortalamaları arasındaki fark anlamlıdır (p0.001). Grup I'de, başlangıç ile tedavi sonundaki kan pH değerleri (sırasıyla 7.33 ± 0.01 7,41 ± 0.01, p< 0.000), PaC02 değerlerinde (sırasıyla 56.4 ± 2.4 47.0 ± 1.4, p < 0.000) ve APACHE II skoru (sırasıyla 13.6 ± 0.3 10. 1± 0.5, p< 0.000) olup istatistiksel olarak anlamlı düzelme mevcuttu. Grup IF de başlangıç ve tedavi sonundaki, kan pH değerleri (sırasıyla 7.34 ± 0.01 7.42 ± 0.01, p0.000) olup istatistiksel olarak anlamlıyken, PaC02 değerleri (sırasıyla 58.8 ± 1.64 56.6 ±7.6 p > 0.05) olup istatistiksel olarak anlamlı düzelme yoktu ve APACHE II skoru (sırasıyla 11.2 ± 0.3 7.0 ± 0.2, p< 0.000) olup istatistiksel olarak anlamlı düzelmemevcuttu. Grup IIP de başlangıç ve tedavi sonundaki, kan pH değerleri (sırasıyla 7.38 ± 0.02 7.43 ± 0.01, p< 0.003) olup istatistiksel olarak anlamlıydı, PaC02 değerleri (sırasıyla 47.17 ± 4.04 39.45 ± 2.47, p< 0.022) istatistiksel olarak anlamlı düzelme vardı ve APACHE II skoru (sırasıyla 11.2 ± 0.7 6.7 ± 0.9, p 0.05), PaC02 düzeyleri KOAH dışı grupta başlangıç ve 1 saat sonraki değerlerde KOAH ve kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük saptandı, APACHE II skorları karşılaştırıldığında, KOAH dışı ve KOAH gruplarının tedavi sonu APACHE II skoru ortalamaları arasındaki fark anlamsız iken, kontrol grubunun tedavi sonu APACHE II skoru ortalaması ile hem KOAH dışı hem de KOAH gruplarının APACHE II skoru ortalamaları arasındaki fark anlamlıdır (p< 0.001). Grup Pde olguların %82 (28/34) basan ile tedavi edilirken, grup H'de %89 (52/58) ve grup IIFde %80 (14/20) olarak saptandı. Sonuç olarak; noninvazif mekanik ventilasyon uygulanan KOAH ve KOAH dışı grubunda, standart medikal tedavi grubuna göre, hastanede kalış süresi ve APACHE II skorunda daha anlamlı bir düzelme görülürken, mortalite oranlan, entübasyon oranlan ve kan gazlan değerleri arasında anlamlı bir fark görülmedi.
Özet (Çeviri)
4. SUMMARY The aim of this study was to compare the efîîcacy of noninvasive mechanical ventilation (NIMV) in the patients with acute respiratory failure to standart medical treatment, and also to compare the rates of improvements in blood gages, entubation, and mortality among (chronic obstructive pulmonary disease) COPD and non-COPD patients in vvhich NIMV used. Study included 112 patients with a mean age of 59 ± 1.26 (16-85,67 men and 45 \vomen.Of the patients,92 were diagnosed as COPD and respiratory failure according tohistory, physical examination, lung radiographies, blood gase analyses and pulmonary function tests in the light of GOLD criters. The other 20 patients had the criters of non- COPD respiratory failure. in this study, the cases with hypoxaemic and/or hypercapnic acute respiratory failure were chosen from patients hospitalized for chronic obstructive pulmonary dîsease (COPD) and non-COPD (acute pulmonary edema, restrictive thoracic diseases, OSAS, ARDS ete..) 78 cases, along with standard medical treatment, received noninvasive mechanical with BİPAP ventilation and were classified as COPD (58) and non-COPD (20), and the remaining 34 cases received only standard medical treatment. in ali of the cases, expiratory positive pressure (EPAP) and inspiratory positive pressures (IPAP) were adopted to 4 cmH2O and 8-10 cmH2O respectively and with l cmH2O level increasements, the tolerable highest value was accomplished. The mortality rates were, 3/34 (8.8 %) for grup l (standard medical treatment SMT), 1/58 (1.7 %) for group 2 (SMT + NIMV-COPD) and 2/20 (10 %) for group 3 (NlMV- non-COPD). The hospitalization times was 12 ± l days for group l, 6.6 ± 0.4 days for group 2 and, 7.6 ±1.2 days for group 3. There were no statistical significance difference among each 3 groups mortality rates. The average hospitalisation times of NIMV applied COPD and non COPD groups did not show significant difference however the avarage hospitalisation times of the control group and both COPD and non-COPD groups showed significant difference (p 60.05 without statistically significant recovery and APACHE II scores were 1 1.2 ± 0.3 and 7.0 ± 0.2, p 0.05). PaC02 levels in the beginning and 1 hour later of non-COPD group were statistically lower than the COPD and control groups. APACHE II score avarages of COPD and non-COPD groups was statistically indifferent however post treatment APACHE II score avarage of the control group and both COPD and non-COPD groups APACHE II scores were significantly different (p< 0.001). Treatment success rates were 82 % (28/34) in group 1, 89 % (52/58) in group 2, and 80 % (14/20) in group 3. As a result, while in noninvasive mechanic ventilation applied COPD and non-COPD group, more significant recovery was observed in hospitalisation time and APACHE II scores compared with the standard medical treatment group, there was no importent difference among the results of mortality rates, entubation rates and blood gas values.