Akut koroner sendrom ile başvuran hastalarda perkutan koroner girişim sonrasında kontrast madde nefropatisi gelişimi üzerine karvedilol ve metoprolol tedavilerinin etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of carvedilol and metoprolol treatments on the development of contrast-induced nephropathy after percutaneous coronary intervention in patients presenting with acute coronary syndrome
- Tez No: 769261
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN KURTUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kontrast madde nefropatisi, Akut koroner sendrom, Karvedilol, Metoprolol, Contrast-induced nephropathy, Acute coronary syndrome, Carvedilol, Metoprolol
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Karvedilolün, kontrastla ilişkili nefropati (KMN) gelişiminde ve ilerlemesinde önemli rol oynayan inflamasyonu, vazokonstriksiyonu ve oksidatif stresi inhibe ettiği gösterilmiştir. Ancak, bildiğimiz kadarıyla, akut koroner sendrom (AKS) ortamında perkütan koroner girişim (PKG) sonrası karvedilolün KMN prevalansı üzerindeki potansiyel etkisini araştıran hiçbir çalışma bulunmamaktadır. Bu noktada, bu çalışma, karvedilol kullanımının KMN gelişimi ile ilişkili olup olmadığını belirlemeyi amaçlamıştır. Yöntem: Mayıs 2019 ile Nisan 2022 tarihleri arasında kurumumuzda AKS tanısıyla acil PKG yapılan 319 hasta (ortalama yaş, 59.19 ± 12.42 yıl; %77.7 erkek) prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Genel olarak, sırasıyla karvedilol ve metoprolol süksinat gruplarına 100 ve 219 hasta ayrıldı. Serum kreatinin seviyeleri işlem öncesi ve işlem sonrası 48-72 saat süreyle günlük olarak çalışıldı ve gruplar arasında karşılaştırıldı. Daha sonra, veriler KMN oluşumuna göre gruplandı ve KMN oluşumuna yol açabilecek şüpheli etken faktörleri dışlamak için tek değişkenli analiz yapıldı. Karvedilol uygulaması (bağımsız değişken) ile KMN oluşumu (bağımlı değişken) arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için, etkili olabilecek faktörler için ayar yapıldıktan sonra lojistik regresyon analizi yapıldı. Bulgular: Toplam 46 (%14,4) hastada KMN saptandı. KMN prevalansı, karvedilol grubunda (%6,0) kontrol grubuna (%18,3; p=0,003) göre anlamlı derecede düşüktü. Lojistik regresyon analizi sonuçları gösterdi ki; karvedilol kullanımı ( olasılık oranı [OR] 0.250, %95 güven aralığı [CI] 0.092-0.677, p=0.006), kontrast madde miktarı (OR 1.004, %95 CI 1.000-1.008, p=0.031), başvuru tahmini glomerüler filtrasyon hızı (OR 0.978, %95 CI 0.960-0.995, p=0.014) olarak belirlendi ve KMN gelişimi ile bağımsız olarak ilişkiliydi. Sonuç: Hidrasyon tedavisine ve statin uygulamasına ek olarak karvedilol kullanımı, acil PKG uygulanan AKS hastalarında KMN'nin önlenmesi için umut verici bir yöntem gibi görünmektedir. Bu konuda çok merkezli ileri araştırmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Carvedilol has been shown to inhibit inflammation, vasoconstriction and oxidative stress, which play important roles in the development and progression of contrast-induced nephropathy (CIN). However, to the best of our knowledge, no studies have investigated the potential effect of carvedilol on the prevalence of CIN after percutaneous coronary intervention (PCI) in the setting of acute coronary syndrome (ACS). Herein, this study aimed to determine whether carvedilol use is associated with the development of CIN. Methods: Medical records of 319 patients (mean age, 59.19 ± 12.42 years; 77.7 % male) with ACS who underwent urgent PCI at our institution between May 2019 and April 2022 were included prospectively. Overall, 100 and 219 patients were assigned to the carvedilol and metoprolol succinate groups, respectively. Serum creatinine levels were examined preoperatively and 24–48 h postoperatively and compared between groups. Data were grouped according to the occurrence of CIN, and univariate analysis was conducted to exclude suspected influencing factors that led to CIN occurrence. Logistic regression analysis was performed, after adjusting for confounding factors, to assess the association between carvedilol administration (independent variable) and CIN occurrence (dependent variable). Results: CIN was detected in 46 (14.4%) patients. The prevalence of CIN was significantly lower in the carvedilol group (6.0%) than in the control group (18.3%; p=0.003). Results of the logistic regression analysis revealed that carvedilol (odds ratio [OR] 0.250, 95% confidence interval [CI] 0.092-0.677, p=0.006), amount of contrast agent (OR 1.004, 95%CI 1.000-1.008, p=0.031), and admission estimated glomerular filtration rate (OR 0.978, 95%CI 0.960-0.995, p=0.014) were independently associated with the development of CIN. Conclusion: The use of carvedilol, in addition to hydration therapy and statin administration appear to be a promising method for the prevention of CIN in patients with ACS undergoing urgent PCI. Further multicenter studies are required in this regard.