Disfonksiyonel uterin kanama tedavisinde vajinal progestin ile oral progestin tedavisinin etkinliğinin karşılaştırılması
The comparison of effectiveness of vaginal and oral progestin in the management of dysfunctional uterine bleeding
- Tez No: 171924
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRKAN KIRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Vajinal progesteron, oral progesteron, disfonksiyonel uterin kanama, endometrial histopatoloji vı, Vaginal progesteron, oral progesteron, dysfunctional uterine bleeding, endometrial histology. Vll
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Disfonksiyonel uterin kanama tedavisinde vajinal progestin ile oral progestin tedavisinin etkinliğinin karşılaştırılması Disfonksiyonel uterin kanamalar; organik bir nedene bağlanamayan, siklus paterninin beklenenden farklı seyrettiği ve kadın hayatının herhangi bir döneminde ortaya çıkabilen, yaşam kalitesini etkileyen kanamalardır. Tedavisinde genellikle medikal, bazen de cerrahi yöntemlerden yararlanılır. Medikal yöntemler arasında sık başvurulanlardan biri hastaya progestin verilmesidir. Progestinler çoğunlukla oral yolla kullanılmaktadır. Ancak bunun dışında, parenteral, vajinal gibi diğer kullanım yollan vardır. Çalışmamızda vajinal ve oral progestin tedavisinin disfonksiyonel uterin kanamadaki etkinliğini prospektif olarak değerlendirdik. Ağustos 2004 ile Nisan 2005 yıllan arasında DUK öyküsü olan 54 hastayı iki gruba ayırdık. Bir gruba oral progestin, diğer gruba vajinal progestin verildi. Menstrüel siklus değişiklikleri ve histopatolojik endometrial değişiklikler prospektif olarak karşılaştınldı. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 13.0 paket programı kullanıldı. Tezde Fisher's Exact Test ve Pearson Chi-Square analizi yapıldı. P değerinin 0.05' ten küçük değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Çalışmada adet düzeni, endometrial histopatolojik değişiklik ve hasta memnuniyeti açısından oral progesteronla vajinal progesteron arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The comparison of effectiveness of vaginal and oral progestin in the management of dysfunctional uterine bleeding Dysfunctional uterine bleeding is the event that does not have any organic etiology, associated with abnormal cycle pattern which may occur any time during woman life and affects quality of life. In general medical and surgical methods are used in the management. In the medical management, one of the most preferred method is progestin prescription. Mostly progestins are used by oral route. They can also taken by another ways i.e. parenterally, vaginally. In the present study we evaluated the effectiveness of vaginal and oral progestins on dysfunctional uterine bleeding prospectively. Totally 54 women who admitted to our outpatient clinic for dysfunctional uterine bleeding between August 2004 and April 2005 have been divided in the two groups according to preferred route (oral vs. vaginal progestin). Menstrual cycle patterns and endometrial histology have been comparised prospectively. The SPSS 13.0 package program was used for statistical analysis. Fischer's Exact Test and Pearson Chi-Square tests were used. p< 0.05 was considered statistically significant. There was no statistically significant differences in the menstrual pattern, endometrial histology and patient satisfaction between oral and vaginal progestin management at the end of the follow- up period.