Raloksifen ve kalsiyumun postmenopozal kadınlarda lipid profili üzerindeki etkileri
- Tez No: 171925
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALANUR MENEKŞE GÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Raloksifen, Kalsiyum, Lipid profili, Menopoz, Osteoporoz VI, Raloxifene, Calcium, Lipid profile, Menopause, Osteoporosis Vll
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı; özellikle poslmenopozal dönemde görülen osteoporozun tedavisinde kullanılan raloksifen ve kalsiyumun lipid profili üzerine etkisini araştırmaktır. Bu çalışmaya en az bir yıldır adet görmeyen ve menopozda olan 61 kadın dahil edildi. Olgular iki grup halinde değerlendirildi. Son üç aydır hormon replasman tedavisi almayan, ailevi hiperlipidemi ve venöz tromboemboli hikayesi bulunmayan, koroner kalp hastalığı ve karaciğer hastalığı olmayan, lipid profilini etkileyecek ilaç almayan; FSH > 40 ve BMD'de T skoru > 1,5 olan hastalar çalışmaya alındı. Bütün hastaların boy ve kiloları kaydedildi, vücut kitle indeksleri hesaplandı. Hastaların yaşı, menopoz süreleri ve kemik mineral dansitometreleri (BMD) kaydedildi. Birinci grupta bulunan 30 hastaya üç ay boyunca 60 mg/gün raloksifen HCI (Evista tb, Lilly) tedavisi verildi. İkinci gruptaki 31 hastaya ise 500 mg iyonize kalsiyuma eşdeğer 2940 mg kalsiyum laktat glukonat ve 300 mg kalsiyum karbonat içeren tedavi (Calcium sandoz fort eff. tb, Novartis) verildi. Tüm hastalarda, tedavi başlangıcında ve tedaviden üç ay sonra serum total kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol, trigliserid ve lipoprotein (a) düzeyleri ölçüldü ve kaydedildi. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS paket programının 9.0 versiyonu kullanıldı. Bağımlı grupların karşılaştırılmasında Paired-Samples T test uygulandı ve p değerinin 0.05'ten küçük değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Raloksifen ve kalsiyum tedavi grubundaki hastaların, lipid profillerinin üç ay sonrası değerleri ile başlangıç değerleri karşılaştırıldı. Raloksifenin üç ay sonrasında lipid profili üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi saptanmadı. Kalsiyum tedavi grubunda ise; üç ay sonrasında istatistiksel olarak, total kolesterol ve LDL seviyelerinde anlamlı bir azalma tespit edilirken, TG düzeyinde anlamlı bir artış saptandı. Lp (a) ve HDL düzeylerinde ise değişiklik görülmedi. Bu çalışma ile raloksifen ve kalsiyum karşılaştırılmış olup TG hariç diğer lipid profilleri üzerine kalsiyumun daha etirin olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to investigate the effects of raloxifene and calcium, which are used in postmenopausal osteoporosis treatment, on lipid profile of the postmenopausal women. 61 women who did not have menses at least one year are included in the study. The patients are selected according to following criteria, no history of previous HRT, familial hyperiipidemia, deep venous thrombosis, hepatic disease, coroner heart disease, no treatment with any drug affecting lipid metabolism, FSH >_40 and had T- score > 1,5 for femoral neck or lumbar spine BMD measurements. Length and weights of the patients are recorded. BM1 are calculated. Age, menopause duration and BMD values at the beginning of treatment of the patients are recorded. 60 mg/daily raloxifene HC1 ( Evista, Lilly) is given to first group and 2940 mg calcium lactat glukonat and 300 mg calcium carbonat which are equivalence to 500 mg 16. elemental calcium ( Calcium sandoz fort, Novartis) is given to second group for three months. Total cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, trigliseride and lipoprotein a levels at the beginning of treatment and three months after treatment are measured and recorded in all groups. İne statistical analyses of datas are done by using SPSS 9.0 programme. Paired- Samples T test is used to compare between addictive groups, p < 0.05 values are defined statistically significant We compared the lipid profile in raloxifene and calcium groups at baseline and after three months of treatment. Raloxifene did not make any statistically significant changes on lipid profiles. Significant decrease in calcium group is determined after 3 months in total cholesterol and LDL levels and significant increase in trygliseride levels. Lipoprotein a and HDL levels did not change. in this study, raloxifene and calcium are compared and concluded that calcium is much more effective on lipid profiles except trygliserides man raloxifene.