ISO TC 211'e göre coğrafi bilginin konum ve yükseklik doğruluklarının araştırılması
  1. Tez No: 172093
  2. Yazar: SALİH EMEKLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RASİM DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, Veri kalitesi, Uluslararası standartlar, Mutlak ve Relatif (Bağıl) Doğruluk. ıx, Geographical Information Systems, Data quality, International standards, Absolute and Relative Accuracy, Accuracy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Bu çalışmada Coğrafi Bilgi Sistemlerinin (CBS) genel özellikleri incelenmektedir. CBS tanımı yapılmakta ve bu tanımı oluşturan öğeler üzerinde durulmaktadır. Bu tanımalara bağlı olarak CBS'nin fonksiyonel bileşenleri, teknolojik bileşenleri ve organizasyonel bileşenleri açıklanmaktadır. CBS'nin kullanım alanları ve CBS teknolojisinin ne yönde gelişmekte olduğu konusunda bazı ipuçları verilmektedir. Coğrafi bilgi ve konum arasındaki ilişki ele alınmıştır. Ayrıca CBS verisinin çeşitleri, metaveri, verilerin kalitesi ve doğruluğu hakkında bilgi verilmiştir. CBS konusunda uluslararası düzeyde yapılan standardizasyon çalışmalarından bahsedilmiş ve bu konuda Uluslararası Standartlar Organizasyonu ISO' nun TC 21 1 no'lu Teknik Komitesi ve OPENGIS tarafından geliştirilen standartların genel özellikleri ve veri kalitesine ilişkin standartlar incelenmiştir. ISO TC 21 1 tarafından geliştirilen doğruluk standartlarının tanımları yapılmıştır. Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Yapım Yönetmeliğinde geçen doğruluğa ilişkin standartlar incelenmiştir. Bu standartlara bağlı olarak oluşturulan ve hesaplanan ağların, ISO TC 211 ve OPENGIS' de tanımlanan mutlak ve relatif konum doğruluklarının hesabına ilişkin bir çözüm önerisi sunulmuştur. Ayrıca bu yaklaşım bir test alanında örneklendirilerek sonuçlar karşılaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to examine general specifications of CBSs. CBS is defined and the elements consisting of this definition are held. Functional, technological and organisational components of CBS are described basing on these definitions. Some clues are given about the area of use for CBS and the way through which CBS technology has been developing. The relation between geographical information and location is discussed. Furthermore, types of CBS data, meta-data, quality and accuracy of data are introduced. Standardization studies about CBS on international basis are discussed, and general specifications of the standards developed by Technical Committee No. TC 211 of ISO, International Standards Organization, and OPENGIS as well as the standards regarding data quality are examined. The accuracy standards improved by ISO TC 21 1 are defined. Standards regarding accuracy are examined specified at the Design Regulation on Large-Scale Maps and Map Information. A solution is suggested for estimation of absolute and relative location accuracy, identified by ISO TC 211 and OPENGIS regarding networks built and estimated pursuant to these standards. Moreover, this approach is exemplified on a test area and the results are compared.