Portal kren gövdesinin sonlu elemanlarla modellenmesi ve statik gerilme analizi
Finite element modeling and static analysis of a portal crane
- Tez No: 172145
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDEM İMRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Portal Kren, Sonlu Elemanlar Metodu, Gerilme Analizi XVI
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
PORTAL KREN GÖVDESİNİN SONLU ELEMANLARLA MODELLENMESİ VE STATİK GERİLME ANALİZİ ÖZET Bu çalışmada transport tekniğinde sıklıkla kullanılan kaldırma ekipmanlarından biri olan portal krenler incelenecektir. Limanlarda, tersanelerde ve depolarda geniş çapta kullanma alanları bulan portal krenlere, işletim sırasında bir çok yük etkimektedir; bu yüklerin en önemlileri olarak, sistem elemanlarının kendi ağırlıklarından meydana gelen yükler ve hareketten dolayı oluşan işletme yükü sayılabilir. Ayrıca özellikle açık alanlarda çalışan portal krenlere etkiyen rüzgar ve ildim şartlarından oluşan ek zorlanmalar da göz önüne alınırsa; portal krenlerde ve özellikle de portal kreni taşıyan gövdesinde ciddi anlamda gerilmelerin ortaya çıkacağı açıktır. Mühendislik problemlerin çözümünde bilgisayar ortamında sayısal metotlar ile problemin analizi son yıllarda sıklıkla uygulanmaktadır. En çok bilinen ve kullanılan yöntem sonlu elemanlar metodudur. Bu metot günümüzde otomotiv sanayinde ve ağır makina sanayinde seri üretime geçilmeden tasarım hakkında fikir vermesi açısından oldukça sıklıkla başvurulmaktadır. Çalışmada portal kren, bilgisayar destekli tasarım yazılımları (AutoCAD) kullanılarak modellenecek ve modellenen yapı sonlu elemanlar metodu kullanarak hesap yapan yazılımlar (MscPatran ve MscNastran) kullanılarak sonlu kabuk elemanlarına ayrılacak, lineer statik ve nonlineer statik gerilme analizi yapılacaktır. Lineer statik analiz ve nonlineer statik analiz sonuçları birbirleriyle karşılaştırılıp, doğrulukları hakkında yorum yapılmaya çalışılanacaktır. Bunun yanında elde edilen sonuçların teorik sonuçlarla uyumuyla çalışma tamamlanacaktır. Yapılacak analizler sonunda malzeme kazancına yönelik optimum tasarım teklif edilmesiyle çalışmanın literatüre önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
FINITE ELEMENT MODELING AND STATIC ANALYSIS OF A PORTAL CRANE SUMMARY In this study, a portal crane, which is one of the lifting equipments, frequently used in materials handling is investigated. Portal cranes which are affected by a number of load combinations can be used in seaports, shipyards and warehouses with a wide range of usage areas during the operation. Most important loads are self weight of the system elements and the movement of operating load. Moreover, it is considered that, additional forces act on the portal crane, particularly operating in open-air, arise from wind and climate conditions, the great stress values can be observed on portal crane, especially on its body. Finite element analysis and its applications is frequently utilized by otomotive industry and industry of heavy working machines prior to mass production. It is completely modeled utilizing computer aided design program named AutoCAD in 3-D solid modeling environment. Finite element model of the portal crane is generated by using MscPatran with full details. Then linear static and nonlinear static stress analyses of the finite element model of the crane are computed by MscNastran solver under certain load combinations and boundary conditions. In this study, results from linear and nonlinear static analysis are compared and verified according to nonlinear analysis. This study is ended up with doing a comparison between FEA results and theoratical results. Keywords : Portal Crane, Finite Element Method, Stress Analysis xvu