Lepistes hastalığı (Poecilia reticulata) varyeteleri arasındaki genetik farklılığın RAPD (Rasgele çoğaltılmış DNA farklılığı) tekniği ile irdelenmesi
Genetic differences among guppies (Poecilia reticulata) by RAPD (Random amplified polymorphic) marker
  1. Tez No: 172423
  2. Yazar: SEMRA KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA ALPBAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Lepistes, Poecilia reticulata, DNA, RAPD, Genetik Benzerlik, Genetik farklılık, Guppy, Poecilia reticulata, DNA, RAPD, Genetic Similarity, Genetic Polymorphism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET LEPİSTES BALIĞI (Poecilia reticulata) VARYETELERİ ARASINDAKİ GENETİK FARKLILIĞIN RAPD (RASGELE ÇOĞALTILMIŞ DNA FARKLILIĞI) TEKNİĞİ İLE İRDELENMESİ KÜÇÜK, Semra Doktora tezi, Su Ürünleri Yetiştiricilik Ana bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Atilla ALPBAZ 15Şubat2006595Sayfa Bu çalışmada, bir ticari işletmeden sağlanan 8 lepistes varyetesine ait 64 birey kullanılmıştır (8x8). Bireylerden kas örnekleri alınmıştır. Genomik DNA' lar Cordes ve arkadaşları (2001) tarafından geliştirilmiş yönteme göre izole edilmiştir. Lepistes varyetelerine ait DNA yapılarının incelenmesinde RAPD metodu kullanılmıştır. Varyete içi ve arası genetik farklılıkları belirlemek için analizde 9 rastgele oligonükleotid primer kullanılmıştır. Bu primerlerden 7 tanesi sonuç vermiştir. Polimeraz zincir reaksiyonu ürünleri agaroz jel elektroforezi yoluyla aynmlanmıştır (% 1.5'luk agaroz jel, 75 V). Jeller ethidium bromid ile boyandıktan sonra RAPD bantlarına UV ışık altında bakılmış ve fotoğrafları çekilmiştir. Elde edilen bantlar değerlendirilmiştir. Lepistes varyetelerine ait genetik benzerlikler ve farklılıklar hesaplanmıştır. Varyeteler içi ve arası genetik farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT GENETIC DIFFERENCES AMONG GUPPIES {Poecilia reticulata) by RAPD (RANDOM AMPLIFIED POLYMORPHIC DNA) MARKER KUCUK, Semra PhD Thesis Department of Aquaculture Supervisor: Prof. Dr. Atilla ALPBAZ 15 Febuary 2006, 95 pages In this study, 8 guppy varieties provided from a fish company and comprised of 64 individuals were used. Muscle tissues were collected from each individual. Genomic DNA was extracted from each sample according to the method developped by Cordes et al. (2001) RAPD technique was used to examine DNA structure of guppy varieties. 9 random oligonucleotid primers were used in order to find genetic polymorphism for intraspecies and interspecies. 7 primers of them were worked well. PCR products were electrophoresed on 1.5% agarose gel, and run at 75 V. RAPD bands were visualized and photographed on the UV light after staining the jel with ethidium bromide. Having bands were evaluated. Genetic similarities (similarity index) and differences of guppy varieties were calculated. Genetic polymorphism was found for intraspecies and interspecies