Betonarme yapılarda onarım ve güçlendirme tekniklerinin irdelenmesi
An investigation on the repair and strengthening techniques of reinforced concrete buildings
- Tez No: 172564
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN HAKAN SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem kuşağı, onarım, güçlendirme, deprem güvenirliliği, deterministik yaklaşım, probabilistik yaklaşım İİİ, Earthquake zone, repair, strengthening, seismic safety, deterministic approaches, probabilistic approaches IV
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET BETONARME YAPILARDA ONARIM VE GÜÇLENDİRME TEKNÎKLERİNÎN İRDELENMESİ KÖSE, Soner Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Metin Hakan SEVERCAN Haziran 2006, 139sayfa Ülkemizin aktif deprem kuşağı üzerinde olmasından dolayı ülkemizde meydana gelen depremlerde önemli can ve mal kayıpları meydana gelmektedir. Bu durum deprem bölgelerinde bulunan yapıların deprem güvenirliliklerinin yetersiz olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada, yapıların deprem güvenirlilikleri, probabilistik ve deterrninistlik yaklaşımlar kullanılarak tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, onarımı ve güçlendirilmesi gereken elemanlar belirlenmiş ve farklı malzemelerin kullanılmasıyla güçlendirme yapılmıştır. Ayrıca, yapılan güçlendirme çalışmaları maliyet ve yapıya getirdiği ek ağırlık bakımından karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY AN INVESTIGATION ON THE REPAIR AND STRENGTHENING TECHNIQUES OF REINFORCED CONCRETE BUILDINGS KÖSE, Soner Nigde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor : Assist. Prof. Dr. Metin Hakan SEVERCAN June 2006, 139Page Since our country is on an active earthquake zone, considerable life and property losses occur when an earthquake happens. This fact exhibits that seismic safety and reliability of buildings located on the earthquake zone is inadequate. In this study, earthquake safety and reliability of buildings is determined in conjunction with the use of probabilistic and deterministic approaches. As a result of the analyses undertaken, the elements requiring repair and strengthening had been identified beforehand and then necessary strengthening was proposed by utilizing various materials. On the other hand, the proposed strengthening trials are compared between each other in terms of cost and additional weight brought onto the building.