Tuvaca Alday-Buuçu Destanının dil yönünden incelenmesi: Metin-çeviri-açıklamalı sözlük
- Tez No: 172756
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tuvaca, Alday-Buuçu, Eski Türkçe, Moğolca, Tuvan, Alday-Buuçu, Old Turkish, Mongolian
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 517
Özet
Tuvaca“Alday-Buuçu”destanının dil yönünden incelenmesini içeren (metin-çeviri- açıklamalı sözlük) ve Hayat Araş Toktaş tarafından hazırlanan bu tez, Güney Sibirya Türk dili kabul edilen Tuvaca hakkında yapılmış bir çalışmadır. Türkiye'de henüz çalışılmamış olan Ad konusu, Tuvaca Alday-Buuçu metni etrafında dil yönünden incelenmiş, açıklamalı sözlük çalışması yapılmış ve Türkiye Türkçesine çevrilmiştir. Çalışma Türkiye Türkçesi ve Tuvaca arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koymakla birlikte; yer yer özellikle Moğolca'nın etkisinden ve Eski Türkçe'nin devamından kaynaklanan öğeleri de gözler önüne serecektir. Moğolca'dan Tuvaca'ya geçen sözcükler olduğu gibi Eski Türkçe'den de Moğolca'ya geçişler olmuştur. Önsöz'de çalışmanın ayrıntıları geniş bir biçimde anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
I studied on the subject of“name in Alday-Buuçu”. In this study, I used the book which was published in 1951. The study consists of language analysis, annotated and translation to Turkey Turkish. This study displays the similarities between Turkey Turkish ve Tuvan. In addition, It brings out the elements arising from Mongolian's effect and the continuation of Old Turkish. There are some loanwords taken from Mongolian to Tuvan and Old Turkish to Mongolian. In the preface, the details of my Studies are explained widely.