Avrupa Birliği ve Türkiye'de sosyal diyalog
  1. Tez No: 172790
  2. Yazar: MUHAMMED MUSTAFA AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEM KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Diyalog, Sosyal Partnerler, Globalleşme, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Müzakere Süreci, Social Dialogue, Social Partners, Globalisation, Economic and Social Council, Negotiation Process
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
235 ÖZET AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE'DE SOSYAL DİYALOG Aydın, Muhammed Mustafa Yüksek Lisans, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri Bölümü Tez Danışmanı: Doç.Dr. Cem KILIÇ Bu tez,“sosyal partnerler”ve“sosyal diyalog”kavramlarını, globalleşme sürecinde endüstri ilişkileri sistemlerinde yaşanan değişimi ve değişim sürecinde sosyal diyalogun gelişimini incelemektedir. Globalleşme sürecinin etkilerinin ve sosyal diyalogun gelişiminin yanı sıra Avrupa Topluluğu sosyal politikası, Topluluk sosyal diyalogu ve Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi'nin işlevleri ve kurumsal yapısı ele alınmıştır. Türkiye Cumhuriyetimde sosyal diyalogun dönemler itibarıyla gelişimi, Ekonomik ve Sosyal Konseyin kuruluşu ve kurumsal yapısının incelenmesi, tezin temel amaçlarından birini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye - Avrupa Birliği ilişkilerinde ve Avrupa Biriiği'ne katılım sürecinde sosyal diyalogun getirileri ve sosyal diyalogun güçlendirilmesi gereği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
236 ABSTRACT SOCIAL DIALOGUE IN EUROPEAN UNION AND TURKEY Master of Labour Economics and Industrial Relations Aydın, Muhammed Mustafa Supervisor: Associate Prof.Dr. Cem KILIÇ This thesis analyzes“social dialogue”and“social partners”terms, the transition in industrial relations systems in the globalisation process and progressing of social dialogue in the transition period. Besides the effects of globalisation process and the progressing of social dialogue, European Community social policy, Community social dialogue and European Economic and Social Committee's functions and institutional structure have been discussed. Examination of phases in the progressing of social dialogue in the Republic of Turkey and Economic and Social Council's functions and institutional structure is one of the basic aims of this thesis. In this context, the advantages of social dialogue in Turkey - European Union relations and the European Union accession process and the need to strengthen social dialogue have been brought up.