Rastlantı ve kaos
Coincidence and chaos
  1. Tez No: 173826
  2. Yazar: ÇAĞATAY ÇUHADAR
  3. Danışmanlar: PROF. FERHAT ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Rastlantı, kaos, müdahale, zorunluluk, ifade, deneme, Coincidence, chaos, obligation, expression, experiment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Rastlantılar, insanlık tarihinin başlangıcından beri yaşamın en önemli unsurlarından birisi olmuştur. Olasılık hesaplarıyla kontrol altına alınmaya çalışılan rastlantıya kimi zaman müdahalede bulunarak, olaylardan yararlı sonuçlar çıkarmaya çalışan insanoğlu, kimi zaman da olayların düzensizliği içinde bulmuştur kendisini. Bunun en büyük nedeni, rastlantı kavramının belirsizlik fikrine bağlı oluşudur. Öyle ki, rastlantıyı kontrol altına almaya çalışan olasılık hesapları dahi, belirsizlik fikrini ortadan kaldırmayı başaramamaktadır. Bir paranın yazı ya da tura gelme olasılığı yüzde elli olmakla birlikte, bu durum net bir görünüm ortaya koymaz. Bir para yüz kez havaya atıldığında, olasılık hesabı gereği elli kez yazı, elli kez de tura gelmesi gerektiğini söylesek de, bunun böyle gerçekleşeceğini iddia edemeyiz. Bu yalnızca bir olasılıktır ve paranın kaç kez yazı geleceği hâlâ belirsizdir. İşte bu yüzden rastlantı kavramı, olasılıklar hesabının da ortadan kaldırmayı başaramadığı belirsizlik fikrine sıkı sıkıya bağlıdır. Sanat ise, rastlantıları bilinç ve beğeni geliştirmede araç olarak kullanır. Kendini ifade etmek isteyen insan, sanatsal disiplinleri kullanarak bilinç ve beğeni geliştirme yolunda ilerlerken, klasik ve sistematikleşmiş kurallar, ifade aracı olarak her zaman yeterli olamamıştır. Bu nedenle sanatçı, bazen, kontrolü rastlantıların karmaşık doğasına bırakarak, kendiliğinden oluşumları da bir çeşit ifade aracı olarak kullanma yoluna gitmiştir. Tez kapsamında yapılan çalışmaların temeli de, sanat tarihi kaynakları ve güncel araştırmalardan ulaşılan bilgiler ışığında;“Rastlantı, Kaos ve Zorunluluk”ve“Rastlantıdan Sanat Yapıtına”adlı iki başlık altında incelenmiş, rastlantının resmin olanakları üzerindeki etkisini araştıran çalışmalar, tez kapsamında tartışmaya açılmıştır.
Özet (Çeviri)
Coincides are one of the most important elements of life since the beginning of the history men. Human beings, who sometimes had tried to obtain beneficial results with interfering to coincides, tried to be controlled with possibility evaluations, had sometimes found himself with in the chaos of events. Biggest reason of this is the connection of coincidence term to the indiefiniteness idea. Such that, even possibility evaluations, which try to control coincidence, are not able to remove the indefiniteness idea. Although possibility of having a result of heads or tails during a coin throw is fifty percent, this condition is not implying a net demonstration. Although we say that when a coin is thrown for hundred times, it should be heads for fifty times and tails for fifty times, we can not claim that this shall realize like this. This is only possibility and how many heads we shall have is Still indefinite. So, therefore, coincide term is closely connected to the indefiniteness idea, which could not be removed by the possibility evaluations. Art uses coincides as a media for developing conscious and like. While human beings, who wished to express themselves, are moving in the route of developing conscious and like with using artistic disciplines, classical and systemarules were not always enough as expression media. Therefore, artist tried to used self formations as a kind of expression media with leaving the control to the complex nature of coincides from time to time. Basis of the studies, performed under thesis, under the light of information, obtained from art history resources and recent researches; is inspected under two topics, namely“Coincide, Chaos and Obligation”and“From Coincide to Art Object”, and studies, searched the impact of coincide on the possibilities of drawing is discussed under the thesis.