A critical analysis of the activities in 'English today-8' in the light of communicativeness and multiple intelligences theory and suggested supplementary activities
'English today-8' adlı kitabın etkinliklerinin iletişimsellik ve çoklu zeka kuramı ışığında eleştirel bir incelemesi ve yardımcı etkinlik önerileri
  1. Tez No: 174925
  2. Yazar: EBRU SEVİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜL KESKİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ingiliz Dili Eğitimi, Ders Kitabı İnceleme, İhtiyaç Analizi, İletişimsel Yaklaşım, Çoklu Zeka Kuramı, ELT, Coursebook Evaluation, Needs and Interests Analysis, The Communicative Approach, The Multiple Intelligences Theory
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, dil öğrenme sürecinde doğru kitap kullanımının ve son yıllarda dil öğrenimi araştırmaları sonucunda ortaya çıkmış olan yaklaşım ve metotlar ışığında ders kitaplarının incelenerek seçilmesinin önemini vurgulamaktır. Bu amaçla, bu çalışmada ilköğretim 8. sınıf öğrencileri için ingilizce ders kitabı olarak basılmış ve onaylanmış“English Today-8”adlı kitabın etkinlilerinin İletişimsel Yaklaşım ve Çoklu Zeka Kuramı kapsamında incelenmesi amaçlanmıştır. Hedef öğrenci grubunun ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda kitap incelenerek uygun etkinlik örneklerinin geliştirilmesine çalışılmıştır. Kitap inceleme konusunda hazırlanmış çalımalann incelenmesi sonucunda, öğrencilerin ilgi ve intiyaçlarmın belirlenmesine yönelik bir anket hazırlanarak Ankara, Bursa ve Mersin illerindeki 6 ilköğretim okulunda 275 öğrenciye uygulanmış; 265 anket değerlendirmeye alınmıştır. Kitaptaki etkinliklerin yeterliğini belirlemek amacıyla hazırlanan diğer bir anket bu kitabı en az bir yıl süreyle kullanmış olan 30 öğretmene uygulanmıştır. SPSS 10.0 paket programı kullanılarak bu iki anketten elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Öğrenci anket sonuçlarından elde edilen veriler, hedef öğrenci kitlesinin dili iletişim amaçlı kullanmayı istediklerini ve bu doğrultuda düzenlenmiş öğrenme ortamlarında bulunmalarının gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu bilgiler yabancı dil öğretilen herhangi bir sınıfta çok çeşitli öğrenme stillerine sahip öğrencilerin bulunabileceğini de göstermiştir. Öğretmen anketinden elde edilen veriler, kitap etkinliklerinin bahsedilen yaklaşım ve teorinin gereksinimlerini tam anlamıyla karşılamadığım ortaya çıkarmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan sonuçlar dikkate alınarak, kitap etkinlikleri incelenmiş ve öğrenci ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda uygun etkinlik örnekleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada kullanılan anketler, diğer öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarım belirleyerek kullandıkları İngilizce kitapları incelemek amacıyla daha sonra bu konuda yapılabilecek benzer araştırmalarda geliştirilerek kullanılabilir. Daha sonra yapılacak araştırmalarda, belli bir grubun ilgi ve ihtiyaçlarını belirleyerek dil becerisini geliştirmeye yönelik uygun etkinliklerle uygun bir dil öğretimi programı hazırlamak amaç edinilebilir.
Özet (Çeviri)
The main aim of the present study was to stress the importance of correct book use on the development of language proficiency and emphasize the importance of coursebook analysis in the light of new trends from recent ELT researches. This thesis attempted to investigate the nature of activities of the book“English Today-8”, prepared for the third grade students in state secondary schools, in terms of communicativeness and the ideas and principles of the Multiple Intelligences Theory and to find out the needs and interests of the target learner group to analyze and supplement the activities of the book accordingly. The researcher made an analysis of literature about coursebook evaluation and collected enough data and administered a needs and interests analysis to 275 students in different cities, namely Ankara, Bursa and Mersin. 265 of them were used in this study. A second questionnaire about the effectiveness of the activities in the book was given to 30 teachers who had at least one year of experience with it. The results of the two questionnaires which were collected and interpreted by using SPSS 10.0 showed that the students in the target learner group mainly had the goal of learning language for communicating and had the need to practise the language in communicative settings. They also proved that a language classroom might consist of students having a variety of intelligence profiles. The teacher's questionnaires showed that the book activities did not totally meet the requirements of the approach and theory mentioned. This meant that the needs and interests of the students were not satisfactorily met. In the light of data gathered through these processes, the activities were analyzed and supplemented with suggested activities prepared in accordance with the needs and interests of the students. For further studies, the questionnaires of the present study can be adapted and used to gather information about the needs and interests of other learner groups to analyze the books they are learning English with or the students' questionnaire can be adapted and used to specify a specific group's needs and interests in order to design an appropriate syllabus and/or suitable language activities and tasks