Etkili öğretmenlik eğitiminin öğretmenlerin iletişim becerilerne etkisi
The effect of communication skills on teachers communication skills
  1. Tez No: 175019
  2. Yazar: FİGEN ÜRGÜPLÜ ŞIRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİLÜFER VOLTAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Kişiler Arası İletişim, Temel İletişim Becerileri, Etkili Öğretmenlik Programı, Çatışma Çözümlemesi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada, Bilkent İlköğretim Okulunda, birinci kademede görev yapan öğretmenlere verilen iletişim becerileri eğitiminin, öğretmenlerin iletişim becerilerine etkisini incelenmiştir. Araştırma, 1998-1999 Eğitim-Öğretim Yılında Bilkent İlköğretim Okulunda, birinci kademede görev yapan öğretmenler arasından eşleştirme yoluyla seçilen 20 öğretmenle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ön test-son test- izleme testi kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin iletişim becerilerini ölçmek için Korkut (1996) tarafından geliştirilen İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği (İBDÖ) kullanılmıştır. Araştırmaya katılan deneklerin seçimi için 42 öğretmene İBDÖ uygulanmıştır. Etkili Öğretmenlik Eğitimi Programına gönüllü olarak katılmak isteyen öğretmenlere öncelik verilmeye çalışılarak 12 kişilik bir deney grubu oluşturulmuştur. Öğretmenlerin İBDÖ puanları dikkate alınarak eşleştirme yoluyla sekiz kişilik kontrol grubu oluşturulmuştur. Deney ve kontrol gruplarının ön test puanları arasında fark olup olmadığına bakılmış, iki grup arasında ön test puanları açısından anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Araştırmacı tarafından, Thomas Gordon'un hazırladığı 12 oturumluk Etkili Öğretmenlik Eğitimi Programı haftada bir gün, 100 dakika olarak deney grubuna uygulanmış, kontrol grubuna herhangi bir işlem yapılmamıştır. Programın kalıcılığını anlamak için 12 hafta sonra izleme testi uygulanmıştır. Araştırmada deneysel işlemden elde edilen verilerin analizinde deney grubunun ön test ve son test, son test ve izleme testi puanlarının karşılaştırılmasında Wilcoxon Testi kullanılmıştır. Araştırma sonunda deney grubunun ön test-son test puanları arasındaki fark.05 düzeyinde anlamlı (.002) bulunmuştur. Araştırmada deney ve kontrol grubunun ön test ve son test, son test ve izleme puanlarının karşılaştırılmasında Mann Whitney U kullanılmıştır. Araştırma sonunda test puanları arasındaki fark deney grubu lehine.05 düzeyinde anlamlı (.000) bulunmuştur. Sonuç olarak araştırma bulguları, Etkili Öğretmenlik Eğitiminin bu programa katılan öğretmenlerin iletişim becerileri üzerinde etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was to investigate the effect of communication skills training on teachers' communication skills. This study was applied to the first grade level of, elementary school teachers in Bilkent Elementary School. This research was made with 20 of the first level elementary school teachers by matching in 1998-1999 Educational Year in Bilkent Elementary School. In the statistical anayses, pre-test, post-test and follow up tests were used with experimental design. In this study, İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği (İBDÖ) developed by Korkut (1996) was utilized to assess the teachers communication skills. This scale was applied to of 42 teachers to select sample of a study. Effective Teaching Training Program was apply to of volunteer teachers. There were 12 teachers in experimental group. The control group was made up of 8 teachers selected according to İBDÖ test score by the way of matching. The difference between experimental and control groups pre-test scores were tested and it was seen that there was not a significant difference between the pre-test scores between two groups. Effective Teacher Training Program developed by Thomas Gordon had 12 sessions. This program was applied to the experimental group once a week for 100 minutes by the researcher. The control group was not get any traning. Wilcoxon Test was used, in order to compare changes in the pre-test and post- test, post-test and follow up test scores of the experimental group. As a result of study, it was found that there was a significant difference between pre-test and post test results in experimental group for,05 level (p=.002). There was not a significant difference between post-test and follow up test scores in the experimental group.(p=253). Mann-Whitney U Test was used in order to pre-test and post-test, post-test and follow up test scores of the experimental group.and control group. As a result of study, it was found that there was a significant difference between pre-test and post test results in experimental group for,05 level (.000). As a conclusion, the results of the study showed that Effective Teaching Training Program had an effect on teachers communication skills.“Key Words”Communication, Communication Skills, Effective Teaching Training Program, Conflict Analysis.