Refik Fazıl Epikman (1902-1974)
Refik Fazıl Epikman (1902-1974)
- Tez No: 175032
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEYNEP YASA YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Refik Fazıl Epikman, Sanayi-i Nefise Mektebi, İbrahim Çallı Studio, Paul- Albert Laurens, Julian Academy, Independent Painters and Sculptors Society, Cubism, Constructivism
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 694
Özet
Tezimiz kapsamında Refik Fazıl Epikman hem bir ressam olarak, hem de Türk resminin gelişmesine katkıları olan ressamlar ve resim öğretmenleri yetiştirmiş bir eğitimci olarak ele alınmıştır. Öğrencisi Süleyman Saim Tekcan tarafından“Hocaların Hocası”sıfatına layık görülmüştür. Çeşitli kütüphanelerde gerçekleştirilen yayın taramaları, internet üzerinde yapılan araştırmalar ve sanatçının ailesiyle, öğrencileriyle kurulan bağlantılar sonucunda, sanatçı hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapmak mümkün olmuştur. Epikman'ın yaşamı, eğitimi, eğitimciliği, yazarlığı, sanatı üzerinde durulmuş, Çağdaş Türk Sanatı'ndaki yeri, önemi incelemiştir. 1902 yılında İstanbul'da doğmuş, eski adı Sanayi-i Nefise Mektebi olan Güzel Sanatlar Akademisi'nde İbrahim Çallı'nın atölyesinde yetişmiştir. Paris'te Julian Akademisi'nde Paul-Albert Laurens'in öğrencisi olmuştur. Hocasından etkilenmiş, çalışmalarında biçim ve çizgiye önem vermiştir. Avrupa'ya gitmeden önce resimlerinde akademik desenle birlikte parlak, canlı, yansımalı renk oyunları görülmektedir. Paris'te ve Münih'te bulunduğu yıllarda Kübizm, Konstrüktivizm, Ekspresyonizm akımlarıyla ilgili gözlemler yapmış, 1928'de her türlü yeniliğe açık sanat anlayışıyla İstanbul'a dönmüştür. 1929 yılında Müstakil Ressamlar ve Heykeltraşlar Birliği'nin kurucu üyeleri arasında yer almıştır. Birliğin sergilerinde eserleriyle yer almıştır. Grubu oluşturan sanatçıların eserlerinde değişik akımlara yer verdikleri görülür. ilk yıllarında Kübizmin etkisiyle manzaralar, portreler, kompozisyonlar yapmıştır. Resmimize bir çeşit konstrüktivizm getirmiştir. Araştırmalarımız 1939 yılında“Yurt Gezileri”çerçevesinde resim yapmak için Hatay'a gönderilmiş olan sanatçının 1940 yılında İkinci Dünya Savaşı Sırası'nda Trakya'da yedek subay olarak görev yaptığını ortaya çıkarmıştır. Ankara Halkevi'nde kurmuş olduğu atölyede resim dersleri vermiştir. Gazi Eğitim Enstitüsü'ndeki ve Amerikan Kültür Demeği Atölyesi'ndeki öğrencileriyle yapılan görüşmelerin kaydı alınmıştır. Sanat ve sanatçılar üzerine dergilerdeki yazıları, yazdığı kitaplar önemlidir. İstanbul ve deniz manzaraları, Ankara ve Anadolu'dan insan, doğa, yerleşim manzaraları, portreler, natürmortlar ve soyut resimler yapmıştır. Epikman 1955'lerden sonra geometrik-soyutlamalar, 1960'lardan sonra lirik-soyutlamalara yönelik çalışmalar yapmıştır. 1968'lerden sonra yeniden figürlü kompozisyonlara dönmüştür. Epikman'ın Ankara'da yaşayan oğlu ile görüşme imkanı bulunmuştur. Sanatçının başka yayınlarda bulunmayan resimlerine ulaşılmış ve bu resimler kataloglanmıştır. 35. Devlet Resim ve Heykel Sergisi'nde“Şeref Ödülü”aldığının ertesi günü 17 Mayıs 1974 tarihinde hayatını kaybetmiştir. Anahtar Sözcükler : Refik Fazıl Epikman, Sanayi-i Nefise Mektebi, İbrahim Çallı Atölyesi, Paul- Albert Laurens, Julian Akademisi, Müstakil Ressamlar ve Heykeltraşlar Birliği, Kübizm, Konstrüktivizm.
Özet (Çeviri)
( This thesis covers the life of Refik Fazıl Epikman both as a painter and as an educator who played an important role in the development of Turkish painting through his influence on the art teachers he trained. One of his students, Süleyman Saim Tekcan saw his teacher as worthy of the title:“The teacher's Teacher”. Because of the available published resources from different libraries and the internet, as well as information obtained from his family and students, it is possible to conduct a thorough investigation of Epikman and his work. His place and importance as a modern Turkish artist is presented by looking at his life, education, experience as a teacher, writer and artist. Refik Fazıl Epikman was born in Istanbul in 1902. He was trained in Ibrahim Çallı's studio at the Fine Arts Academy which at that time was known as the Sanayi-i Nefise Mektebi. In 1925 he went to Paris to continue his education. Here he became Paul-Albert Laurens' student at the Julian Academy. He was greatly influenced by his teacher, giving great importance in his work to form and lines. Before Epikman went to Europe his art displayed, along with academic design, a play of shining, lively reflecting colors. During his years in Paris and Munich, he observed the development of Cubism, Constructivism and Expressionism. Thus he returned to Istanbul in 1928 with an artistic understanding and openness to every new art form. In 1929 he was among those who formed the Independent Painters and Sculptors Society. In the early years Refik Epikman created scenes, portraits and compositions reflecting the effect of cubism he brought a kind of constructionism to our paintings. The research shows that in 1939 he was sent to Hatay to do research for the painting“Country Journey”but with the out break of the Second World War, he had to leave there and was sent to Trakya as a reserve officer. Epikman worked with the community center in Ankara and gave painting lessons in his studio. Records show that he also taught students at the Gazi Education Institute and the American Cultural Center. He also wrote articles and books about art and artists. Epikman painted scenes from Istanbul and views of the sea, Ankara and the Anatolian people, views of nature, portraits, still lifes and abstract depictions. After 1955 Epikman worked with geometric - abstract and after 1960 he worked lyric - abstract forms. After 1968 he returned to painting figure compositions. I have been able not only to speak with Epikman's son living in Ankara, but also locate many previously unpublished works. In 1974 Epikman was given an“Honor Award”at the 35th Government Painting and Sculpture Art Show. The day after receiving this award, on May 17, 1974 he died.