Yenidoğan yoğun bakım ünitesi'nde izlenen çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde morbidite ve mortalite
Morbidity and mortality of very low birth weight infants followed in neonatal intensive care unit
- Tez No: 175127
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN AYGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çok düşük doğum ağırlıklı bebek, morbidite, mortalite, Very Low Birth Weight Baby, Morbidity, Mortality
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Çok düşük doğum ağırlıklı (ÇDDA) bebeklerin sağ kalım oranları neonatolojideki bilimsel ve teknolojik gelişmeler sonucunda artmış, ancak yaşayan bebeklerde bronkopulmoner displazi (BPD), prematüre retinopatisi (PR) gibi kronik hastalıklar ve nörolojik problemlerin görülme sıklığında artış olmuştur. Çalışmamızda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Nisan 2003- Nisan 2006 tarihleri arasında izlenen 297 ÇDDA bebek morbidite ve mortalite açısından incelendi. Sağ kalım oranı %71,0 olarak tespit edildi. Tüm hastalarda respiratuvar distres sendromu (RDS) sıklığı %36,4, intraventriküler kanama sıklığı %6,4, nekrotizan enterokolit (NEK) sıklığı %6,7 olarak tespit edildi. Yaşayan bebeklerdeki BPD sıklığı %10,9, PR sıklığı %14,2, periventriküler lökomalazi sıklığı %11,4 idi. Bronkopulmoner displazi açısından istatistiksel olarak anlamlı risk faktörlerinin erkek cinsiyet ve ventilator ilişkili pnömoni olduğu bulundu. Gebelik haftasının kısa olması, doğum ağırlığının düşük olması, endotrakeal entübasyon, sepsis, patent duktus arteriozus (PDA) ve anemi İVK için; gebelik haftasının kısa olması, endotrakeal entübasyon, sepsis, apne, anemi ve eritrosit transfüzyonu PR için; kan kültürü pozitifliği ve sepsis NEK için istatistiksel olarak anlamlı risk faktörleri olarak bulundu. Respiratuvar distres sendromu için primer risk faktörünün kısa gebelik haftası olduğu tespit edildi. Sonuç olarak; çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerdeki mortalite ve morbiditenin azaltılması için yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki gerekli alet ve bakım veren kişi sayısı arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In recent years survival of very low birth weight (VLBW) infants have increased by the technical and scientific development in neonatology. However, chronic diseases like bronchopulmonary dysplasia (BPD), retinopathy of prematurity (ROP) and neurological problems in surviving infants have increased. In this study, we analyzed morbidity and mortality of 297 VLBW infants followed in Ondokuz Mayıs University Neonatal Intensive Care Unit (NICU) in between April 2003- April 2006. Of 297 babies 71,0 % survived. Respiratory distress syndrome (RDS), intraventricular hemorrhage (IVH) and necrotizing enterocolitis (NEC) was diagnosed in 36,4 %, 6,4%, 6,7% of all patients respectively. Periventricular leucomalasia (PVL), BPD and ROP was diagnosed in 11,4 %, 10,9 %, 14,2% of surviving babies respectively. Male gender and ventilator associated pneumonia were statistically significant risk factors for BPD. Small for gestational age birth, low birth weight, endotracheal intubation (ETI), sepsis, patent ductus arteriosus and anemia were major risk factors for IVH. Small for gestational age birth, ETI, sepsis, apnea, anemia and blood transfusion were risk factors for ROP. Blood culture positivity and sepsis were main risk factors for NEC. Smaller gestational age was the major risk factor for RDS. Finally, morbidity and mortality of VLBW infant can be decreased by increasing of equipment and care giver number.