Spor yüksek okulu öğrencilerinde egzersize bağlı bronkospazm sıklığının değerlendirilmesi
- Tez No: 175148
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA ATICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, bronkospazm, egzersiz, atletler, Asthma, bronchospasm, exercise, athletes
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş: Egzersize bağlı bronkospazm (EBB), artmış hava yolu duyarlılığı olan bireylerde zorlu egzersizle hava yollarının akut daralmasını tetikleyen durum olarak tanımlanmaktadır. Sporcularda EBB sıklığı kaynaklarda yüksek oranda görülmektedir. Türkiye'de bu konuda yapılmış geniş kapsamlı bir çalışma yoktur. Amaç: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu (SYO) öğrencilerinde EBB sıklığım tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: SYO'dan 130, kontrol grubu olarak Tıp Fakültesi (TF) öğrencilerinden 60 gönüllü öğrenci çalışmaya dahil edildi. Egzersiz provokasyon testi öncesi öğrencilere atopi, allerji öyküsü ve egzersize bağlı solunum semptomlarım sorgulayan bir anket uygulandı. Provokasyon testi olarak tredmil testi kullanıldı. Test öncesinde öğrencilere spirometre ile zorlu vital kapasite manevrası yapılarak bazal değer olarak kaydedildi. Test sırasında maksimal kalp hızının (220-yaş) %80-90'mda en az 6-8 dakikalık koşu hedeflendi. Test sonrası 5, 15, 30. dakikalarda spirometre ölçümleri tekrarlandı. Her ölçüm zamanına ait birinci saniye zorlu ekspiryum volümü (FEVı) ve maksimum ekspiratuar tepe akım hızı (PEF) değerleri bazal değerlerle karşılaştırıldı. FEVı'de %10 ve üzeri; PEF'de %15 ve üzeri düşme esas alındı. İstatistiksel olarak, gruplar arası karşılaştırmalar Fisher' in kesin olasılık testi, %2 testleri ve zamanlara göre değişimlerin grup içi karşılaştırmaları Wilcoxon sıra sayılan işaret testi ile yapıldı. Kappa uyum katsayısı Fisher'in kesin olasılık testi ile hesaplandı. Bulgular: SYO öğrencilerinin 5'inde (%3.8), TF öğrencilerinin de 5'inde (%8.3) FEVı'de %10 ve üzeri düşme izlendi. PEF değerlerine göre SYO'da 19 (%14.6), TF'de 10 (%16.6) öğrencide %15 ve üzeri düşme oldu. Hem FEVı'de hem de PEF'de sadece 4 (%2.1) öğrencide (SYO) semptomatik olmayan düşme görüldü. FEV] ve PEF değerleri arasında korelasyon bulunmadı (kappa=0.138). Ankette astım tanısı olduğunu bildiren 7 (%3.6) öğrencinin sadece 2 'sinde (%1) FEVı'de düşme görüldü. Anket formuna egzersize bağlı solunum semptomu olduğunu bildiren 30 (%23) SYO öğrencisinin 2'sinde (%1.5); 32 (%53.3) TF öğrencisinin 3 'ünde (%5) FEV, 'de düşme görüldü. Egzersiz testinden sonra sadece iki hafta önce bronşial enfeksiyon geçiren bir öğrencide FEVı'de düşme ve solunum semptomları görüldü. Bu öğrencinin kontrol egzersiz testinde FEVı'de düşme saptanmadı ve solunum semptomları görülmedi. İlk testte görülen FEVı'de düşmenin üst solunum yolu enfeksiyonunun neden olduğu aşın duyarlılığa bağlı olabileceği düşünüldü. Sonuç: Çalışmamızda, FEVı'de anlamlı düşme ve solunum semptomları varlığı esas alındığında SYO'da EBB saptanamamıştır; ancak diğer nonspesifik semptomlar değerlendirilememiştir. EBB sıklığı kaynaklara göre çok daha düşük bulunmuştur. FEVı ve PEF değerlerinin korelasyon göstermediği tespit edildi. Sonuç olarak, EIB tanısı sadece anket yanıtlarına dayanarak konulamaz mutlaka egzersiz provokasyon testi yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Exercise-induced bronchospasm (EIB) is defined as a condition in which vigorous physical activity triggers acute airway narrowing in people with heightened airway reactivity. EIB has a high prevalance in elite athletes. There's no study on prevalance of EIB in Turkey. Aim: To identify the prevalance of EIB in students of Ondokuz Mayis University Sport High School (SHS) Material and Method: 130 volunteered students from SHS and as a control group, 60 volunteered students from Faculty of Medicine (MF) were included in this study. A questionnairre was applied to students questioning respiratory symptoms related to exercise , atopy and allergy, before exercise provocation test. Treadmill test was used as provocation test. Forced vital capacity maneuver with spirometer was done in students before the exercise test and it was recorded as basic values. During test, at least 6-8 minute exercise was aimed in 80-90% of maximal heart rate (220-age). The pulmonary function test were repeated in 5th, 15th and 30th minutes after provocation test. Forced expiratory volume in one second (FEVi) and values of peak expiratory flow (PEF) were compered to basic values. The criteria of EIB was fall in FEVi >10% and fall in PEF >15%. Statistically , differences between the groups were evaluated with Fisher's exact test and x2 tests, and comparisons in groups were analyzed with Wilcoxon signed ranks test. Kappa correlation coefficient was calculated by the Fisher's exact test. Findings: Decrease in FEVj was found in five students of SHS (3,8%) and five(8.3%) students of MF. According to PEF values, 1 5% and more decrease was seen on 1 9 (14.6%) students of SHS and in 10 (16.6%) students of MF. Both in FEVi and PEF values , decrease was seen only in 4 (2.1%) students (SHS) with no symptoms. No correlation was found between FEVi and PEF values (kappa=0.138). Decrease was noticed in FEVi in two (1%) of seven (3.6%) students who declared their asthma in the questionnairre. Decrease in FEVi was seen in 2 (1.5%)of 30 (23%) students of SHS; 3 (5%) of 32 (53.3%) students of MF. After exercise test, respiratory symptoms with decrease in FEVi developed in only one student who had upper respiratory tract infection two weeks ago. On control exercise test of this student decrease in FEVj was not found and no respiratory symptoms was seen. In this student decreased in FEVj during first test was thought to be due to bronchial hyperresponsiveness accompanying upper respiratory tract infection. Results: In our study, there was no EIB in SHS based on meaningful decrease in FEVi and respiratory symptoms. The other nonspesific symptoms could not be evaluated. The prevalance of EIB in SHS was lower than the other studies in the literature. There was no correlation between values of FEV] and PEF. In conclusion, EIB could not described depending on only by questionnaire responses, absolutly exercise provocation test should be done.