Meme kanserinde bireysel risk öngörüsü; gail modeli'nin türkiyede uygulanması
Individual risk assessment in breat cancer; application of gail model in Turkey
  1. Tez No: 175209
  2. Yazar: CEMAL ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH AYDINTUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Gail Modeli, risk değerlendirme. 56, Breast cancer, Gail model, risk assessment. 57
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Meme Kanserinde Bireysel Risk Öngörüsü; Gail Modeli'nin Türkiyede Uygulanması MemeTcanseri kadmlara^a^sd^gömlen^naliffiite türüdür. Meme kanserinde kantitatif risk belirleme, takip aralığınm tesbiti, postmenopozal hormon replasman tedavisi verilip verilmeyeceği, mamografîk görüntülemenin başlama yaşı, profilaktik tamoksifen başlama yaşı, profilaktik mastektomi gerekliliği gibi birçok konuda yardımcı olacaktır. Kantitatif risk tahmin modellerinden Gail modeli meme kanseri risk tahmin modellerinden en çok bilineni ve uygulama bulanıdır. Çalışmamızda amacımız Gail 2 modelinin Türkiyede çalışma grubumuzdaki hastalarda uygulanması ve buna göre tahmin gücünü ölçmektir. Ayrıca modelden bağımsız olarak emzirme sürelerinin meme kanseriyle ilişkisini araştırmak ve emzirme sürelerinin Gail modeli parametreleriyle ilişkisini ölçmektir. Bu amaçla 200 meme kanseri tanısı almış hasta, 300 benign olduğu fizik muayene ve mammografik olarak ispatlanmış hasta çalışmaya katılmıştır. Çalışma grubuna 5 yıl geriye gidilerek Gail 2 Modeli uygulanmıştır. Bu nedenle 40 yaş altı mem kanserli hastalar ve sağlıklı kadınlar çalışma kapsamı dışında tutulmuştur. Çalışmamızda, daha ileri yaşın meme kanseri gelişiminde risk faktörü olduğu ve bunun Gail modelinde yüksek risk anlamı taşıdığını ortaya koyduk. Modelin bu anlamda çalışma grubumuzda doğru çalıştığını bulduk.. Emzirmenin meme kanseri gelişimi üzerine etkisi olmadığını gösterdik. Meme kanseri olan grupla benign grubu karşılaştırdığımızda Gail 2 Modelinin çalışma grubumuzda diyagnostik değerinin, sensitivite ve spesifitesinin düşük olduğunu bulduk. Gail modelinin Türkiye de uygulanamayacağı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Individual Risk Assesment in Breast Cancer; Application of Gail Model in Turkey Breast cancer is the most prevalent malignancy in women. Quantitatvive rîsîT assessment models help clinicans to choose; appropriate mammographic examination time, medical examination interval, use of prophilactic tamoxifen, prophilactic mastectomy, and postmenopausal hormonal replacement therapy.Gail Model is the most popular model in this regard. The aim of this study is to determine the validity of Gail model in Turkey. In addition we aimed to to calculate the breast feeding time to risk of breast cancer in Turkey. We evaluated 200 patient with breast cancer and 300 women without breast cancer who was examined by mammography and clinically. We applied Gail model to this population and calculated the risks up 5 years ago parameters. The women younger than 40 and the women elder than 75 years of age was excluded. Our results show that the elder age and first live birth after 30 years- old age were risk factors for breast cancer and Gail model validate this. Family history, breast biopsy and the age of first mensturation were not related to breast cancer risk. Also breast feeding was not related to breast cancer. When we compare the breast cancer group and the group without breast cancer, the original Gail model was not an accurate breast cancer risk assessment tool for the Turkish female population.