Burdur Fethiye fay zonu tektonik hareketlerinin gps ile belirlenmesi
Determination of the tectonic movements along the Burdur Fethiye fault zone with gps measurements
- Tez No: 175260
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Klivus, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), kemik iliği, yoğunluk oranlan
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ill ÖZET Bu çalışmada, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)'nin kemik iliğinin değerlendirilmesindeki yeri araştırılmıştır. MRG'de rutinde kullanılan ".kalitatif yani görsel değerlendirme yanında, yoğunluk ölçümü ve yoğunluk oranlamaları yolu ile kantitatif değerlendirmenin, klival patolojilerin tanısmdaki değeri tanımlanmaya çalışılmıştır. Rutin beyin MRG'lerinde santral lokalizasyonda bulunan klivus, kemik iliği paterninin incelenmesinde sıklıkla kullamlan bir bölgedir. Bu çalışmada, beyin MRG'de herhangi bir klivus patolojisine rastlanmamış ve kemik iliğini tutan patolojisi bulunmayan 105 erkek ve 105 kadm olgunun klivus kemik iliğinin, yaşlanmaya bağlı olarak yağlı kemik iliğine dönüşümü MRG yöntemiyle incelenmiştir. Bu olguların klivus/pons, klivus/BOS yoğunluk değerleri ve klivus kemik iliğinin yaş gruplarına göre görüntü paternleri, 1.5 Tesla gücündeki MRG cihazında prospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, tüm olgularda klivus/pons ve klivus/BOS yoğunluk oranlarının yaş ile birlikte arttığı gözlenmiştir. Bu çalışmada, erkek ve kadınlarda klivus kemik iliği, hem kalitatif hem de kantitatif açıdan değerlendirilerek, klivus/pons ve klivus/BOS yoğunluk oranlan için yaş gruplarına göre normal aralıklar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY The role of MRI in evaluating bone marrow is investigated in this study. The value of quantitative evaluation via measurement of intensity and intensity ratios as well as routine qualitative visual evaluation in the diagnosis of clival pathologies is tried to be defined. Clivus, which is centrally located, is a frequently used site to evaluate bone marrow pattern in routine cranial MRI. The transition of clival bone marrow to fatty marrow by increasing age is examined by MRI in 105 men and 105 women who had no clival and bone marrow pathology on MRI. The clivus/pons, clivus/CSF intensity values and clival bone marrow imaging patterns according to age groups were prospectively evaluated using a 1.5 Tesla MR device. As a result, clivus/pons and clivus/CSF intensity ratios were found to be increased with age in all cases. The clival bone marrow was evaluated qualitatively and quantitatively in males and females, normal intervals of clivus/pons and clivus/CSF intensity ratios according to age groups were defined. Keyword: Clivus, Magnetic Resonance Imaging (MRI), bone marrow, intensity ratios.