Monitoring and analysis of landuse changes in historical periods for the city of Istanbul by means of aerical photography and satellite imagery
İstanbul kentinde arazi kullanımının hava fotoğraflı ve uydu görüntüleri yarıdımıyla tarihsel dönemlerde incelenmesi ve analizi
- Tez No: 175261
- Danışmanlar: PROF. DR. M.ORHAN ALTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: İBS-C, FMS, Tegaserod, sağlıkla ilgili yaşam kalitesi, IBS-C, FMS, Tegaserod, Health related quality of life
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET İrritabl barsak sendromu (İBS), kronik ve tekrarlayıcı karın ağrısı, diyare, kabızlık ve/veya karında şişkinlik ile seyreden fonksiyonel bir gastrointestinal bozukluktur. Kabızlık baskın (İBS-C), diyare baskın (İBS-D), karma tip (İBS-M) ve alt sınıfı olmayan şeklinde alt grupları tanımlanmıştır. Tanıyı kolaylaştırmak ve standardize etmek için semptoma dayalı kriterler geliştirilmiştir. Fibromyalji sendromu (FMS), sık görülen, genellikle orta yaş kadınları etkileyen kronik bir yaygın ağrı sendromudur. IBS ve FMS % 32-65 gibi yüksek oranlarda birlikte görülmektedir. Bu sık birlikteliğin nedeni bilinmemektedir. Ancak benzer patofizyolojiden kaynaklandıkları ileri sürülmüştür. İBS ve FMS'nin yaşam kalitesi üzerine ciddi olumsuz etkileri vardır Tegaserod selektif bir 5-HT4 reseptör parsiyel agonistidir. İBS- C li hastalarda barsak fonksiyonlarım iyileştirir ve sert dışkılama sıklığım azaltır. Çalışmamızda İBS-C li hastalarda etkisi ve güvenirliliği kanıtlanmış olan bu ajanın FMS semptomları üzerine de etkinliğinin olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza İBS-C ve FMS' li 27 ve yalnız İBS-C li 26 kadın hastayı dahil ettik. Hastalara, İBS-C için Roma II kriterleri, FMS için Amerikan Romatoloji Koleji kriterleri kullanılarak tanı konuldu. Hastalara 6 mg Tegaserod ile günde iki kez oral yoldan 2 ay süre ile tedavi verdik. Tedavi başlangıcında, tedavinin 1. ve 2. ayı sonunda değerlendirmeler yapıldı. Sağlıkla ilgili yaşam kalitesindeki bozulmayı ölçmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü' nün yaşam kalitesi ölçeği kısa formunu (WHOQOL-BREF TR ölçeği) kullandık. İBS-C ve FMS' li hastalarda ayrıca ağrı değerlendirmesi için visüel analog skala (VAS) ölçümleri kullanıldı. Tedavi öncesinde WHOQOL-BREF TR ölçeği ile ölçülen sağlıkla ilgili yaşam kalitesi toplam puanlan her iki grupta da ne iyi ne kötü kategorisine uymakta idi. Tedavi sonrasında İBS-C li hastaların yaşam kalitesi toplam puanlan bir üst kategoriye yükselirken, İBS-C ve FMS' Iilerde değişiklik izlenmedi. Tedavi sonunda İBS-C ve FMS' li hastalann VAS puanlannda başlangıca göre anlamlı düşmeler izlendi. Sonuç olarak ağn ölçümünde kullanılan VAS puanlan düşmekle birlikte Tegaserod ile tedavi sonrasında sağlıkla ilgili yaşam kalitesi toplam puanlannm değişmediği bulduk. Bunun nedeni yalnızca medikal tedavi değil aynı zamanda sosyal ve psikolojik tedavi programlanm da içeren çok disiplinli bir yaklaşımın gerekliliği olabilir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Irritable bowel syndrome (IBS) is a functional gastrointestinal disorder characterized by chronic and recurrent abdominal pain, diarrhea, constipation and/or abdominal distention. Subtypes as IBS constipation predominant (IBS-C), IBS diarrhea predominant (IBS-D), IBS mixed type (IBS-M) and IBS unsubtyped (IBS-U) are defined. Some criterias based on symptomes are established in order to simplify and standardize the diagnose fibramyalgia syndrome (FMS) is a common chronical widespread pain syndrome that mostly affects middle-aged women. IBS and FMS are comorbid at high rates of %32-65. The reason of this frequent comorbidity is unknown. It is suggested that they have a similar pathophysiology. IBS and FMS both have negative significant impacts on health-related quality of life. Tegaserod is a selective partial agonist of 5-HT4. It improves the bowel functions of patients with IBS-C and decreases the frequancy of hard stools. We aimed to investigate whether Tegaserod with proven efficacy and safety in patients IBS-C is also effective on improvement of FMS symptomes, or not. Twenty-seven female patients with IBS-C and FMS and twenty-six female patients with only IBS-C were included in the study. Patients were meeting Rome II criteria for IBS-C and American College of Rheumatology (ACR) classification criteria for FMS. We treated patients with Tegaserod 6 mg orally bid for two months. Assesments were made at baseline, first and second months. We used the World Health Organization Quality of Life Instrument, short form (WHOQOL-BREF TR) to measure the impairment of health-related quality of life before treatment and improvement at first and second months after treatment. Visual Analog Scale (VAS) was used for the pain assesments of patients with IBS-C and FMS. The health-related quality of life scores measured by WHOQOL-BREF TR of both groups before treatment were in the category of“not good not bad”.While the scores belongs to IBS-C group rises up to a higher category, the scores of IBS-C and FMS group didn't change at the end of the treatment. VAS scores of IBS-C and FMS group after treatment showed significant decreases compared with assesment before treatment. As a result, we found that health-related quality of life of patients with IBS-C and FMS didn't change after treatment with Tegaserod, although VAS scores of those patients decreased. The reason may be requirement of a multidisciplinary approach including not only medical but also social and psychological management program.