Toz metalurjisi ile üretilen mağnezyum-alüminyum alaşımlarının hidrojen depolama kapasitelerinin ölçülmesi
Hydrogen storage capacity measurements of magnesium-aluminium alloys produced with powder metallurgy
- Tez No: 177018
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kimya Mühendisliği, Energy, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Peletleme, metal alaşımlar, hidrojenin depolanması ve ölçülmesi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Ekonomik gelişmeleri, fosil yakıtlarla kenetlenmiş enerji kullanımına dayalı modern endüstrileşmiş toplumlar, fosil yakıtların küresel ısınma, iklim değişiklikleri, doğal felaketler gibi etkilerini daha fazla görmezlikten gelemezler.Fosil yakıtların özellikle petrol ve doğal gazın birkaç on yıl içinde tükeneceği bilinmektedir. Diğer taraftan dünyanüfusundaki sürekli artış ve gelişmekte olan ülkelerde yaşam standartlarının yükselmesi sebebiyle enerji talebi hızla artmaktadır. Bu küresel enerji probleminin çözümü temiz enerji teknolojilerinde aranmalıdır. Rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, biokütle, jeotermal, gel-git ve dalga enerjisi, hidrojen enerjisi temiz teknolojilere örnek verilebilir. Buteknolojilerde ana problem elde edilen enerjinin depolanamaması ve taşınamamasıdır.Bu çalışmanın amacı Mg-Al alaşımlarının hidrojenin depolanmasında kullanabilirliliğinin araştırılmasıdır. Farklı pres ve sinterleme şartlarında üretilen Mg17Al12 ve Mg2Al3 alaşımlarının hidrojen absorplama kapasitesinin belirlenmesi içinçalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Modern industrialized societies which their economic growth have been based on the utilization of energy locked in fossil fuels no more pretending not to see effects of the fossil fuels such as global warming, climate changes, natural disasters. It is known that reserves of fossil fuels will be exhausted in a few decades, particularly those of oil and natural gas. On the other hand, the demand for energy continues to rapidly rise because on the continuing increase in world population and because of the growing demand by the developing countries in order to improve their living standards. The solution of this global energy problem must be found with clean energy technologies.Solar energy, wind power, biomass energy, geothermal energy, tidal energy, wave energy, hydrogen energy are the examples of the clean energy technologies. The main problem with these technologies is that energy produced from these sources is difficult to store or transportThe main scope of this study is to investigate the utilization of Mg-Al alloys for hydrogen storage. The studies for determination of absorption capacity of Mg17Al12 and Mg2Al3 alloys produced at different press and sintering conditions were carried out.