Otomatik yangın güvenlik sistemleri ve sprinkler sistemlerinin incelenmesi
Research on automatical fire safety systems and sprinkler systems
- Tez No: 84933
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. MUHİTTİN SOĞUKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yangın söndürmenin teorisi, Sprinkler sisteminin ekonomikliliği, Otomatik söndürme sistemleri, Islak borulu sprinkler sistemleri ve komponentleri, Sprinkler sistemlerinin projelendirilmesi, Theory of fire extinguishing systems, Economics of sprinkler systems, Automatical fire extinguishing systems, Method of projecting sprinkler systems VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET İlk yangından korunma talimatı 1579'da III. Murat'ın fermanı olup, fermanda belir tildiği gibi merdiven, kazma, kürek, kanca, bir kaç kova su ve kum ile söndürme işle mi ne yazık ki bazı okullarımızda ve resmi dairelerimizde hala kullanılagelen bir me tottur. ABD'de manuel ve otomatik yangın ihbar alarm, algılama ve söndürme sistemleri gelişmiş ve bir asırdan fazla bir sürede kullanılıyor olmasına rağmen, ülkemizde modern anlamda ilk yangından korunma yönetmeliği İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafın dan 1992'de hazırlanmıştır. Fakat bu yönetmelik şu an için yetersizdir. Yangından korunmanın aktif ve pasif önlemleri vardır. Pasif önlemler yer seçiminden yapı malzemeleri seçimine, teçhizattan iç döşemeye kadar tüm alanları kapsamakta olup, aktif önlemler ise manuel sistemlerden otomatik sistemlere kadar tüm ihbar, algılama, alarm ve söndürme sistemlerini içermektedir. Günümüzde giderek artan modern ve pahalı binaların yangın afetine karşı korunmasında en etkin aktif önlemlerden olan otomatik sprinkler sistemleri ülkemizde de yay gınlaşmaktadır. Ancak sprinkler tesisatlarından istenen sonuçların alınması, hem periyodik testlerin rasyonel yapılabilmesi hem de sigorta şirketleri primlerinde yüksek oranlarda indirimlerin sağlanabilmesi açısından belli bir standarda uygun tesis edil meleri ve sistemin çalışması için gerekli tüm fonksiyonların eksiksiz sağlanması gerekmektedir. Elde edilen bilgiler ve yapılan araştırmalar göstermiştir ki, diğer önlemlerle beraber ıslak borulu sprinkler sistemiyle korunan bir ilaç deposu sigorta edildiğinde primler de %50'lere varan indirimler olmakta ve sistem kendisini kısa sürede amorti etmektedir. Ülkemizde meydana gelen büyük endüstriyel yangınlardan sonra büyük holdingler kendi bünyelerinde risk yönetimlerini oluşturmaya başlamışlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT First fire protection by Murad the third which includes using stairs, pickax, shovel, hook and a few bucket of water and sand have been still using in our schools and official buildings since 1579. Although advanced manuel systems, automatic fire denunciation systems, fire alarm systems, fire perception systems and fire extinguisher systems have been applied for more than one century in USA, first fire protection regulation was prepared by Istanbul Büyük Şehir Belediyesi in 1992 in our country. Fire protection requires taking passive and active precautions. Passive precautions are to choose place, fire-resisting building materials and equipments. Active precau tions require applying all fire denunciation systems, fire alarm systems, fire percep tional systems and manuel systems. The automatic sprinkler systems that are proven to be one of the most effective pro tection against fire disaster, recently, became increasingly popular in protecting most modern and costly buildings also in our country. However, sprinkler systems should be installed in accordance with a recognized international standart and equiped with all necessary monitoring devices, so one could get satisfactory results from these sys tems in case of fire. The obtained informations and researches showed that insuring the medicine ware house protected by wet-pipe sprinkler system a long with other precautions men tioned above results in insurance reduction by up to 50%, so doing, sprinkler system amortizes by itself at a short time. High holding companies are beginning to build risk management department in their own structure after high industrial fires in our country.