Eskişehir-Derbent tüflerinin doğal yapı taşı olarak değerlendirilebilirliği
Assesment of Eskişehir-Derbent tuffs as a natural building stone material
  1. Tez No: 177233
  2. Yazar: GÜLNAZ DALOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN EMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Tüf, doğal yapı taşları, nemlilik, dayanım, Tuff, natural building stones, climate, strength
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maden İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, tüflerin oluşum mekanizması ve geçmişten günümüze tüflerin kullanım alanları incelenmiştir. Gerçekleştirilen laboratuar çalışmaları ile tüflerin doğal yapı taşı olarak değerlendirilebilirliği araştırılmıştır. Diğer doğal yapı taşlarına göre oldukça düşük dayanımlı olan tüflerin, dayanım özelliklerini arttırmak amacıyla sönmüş kireçte bekletme yapılarak dayanımda %60 ile %100 arasında artış sağlanmıştır. Ayrıca geçmişte tahılların tüf içerisinde saklanma sebebinin nem tutma özelliği olduğundan yola çıkarak tüf ve çeşitli kayaçlar üzerinde havadan nem alma özelliği araştırılmıştır. Bununla birlikte tüflerin diğer kayaçlara göre çok daha fazla nem aldığı belirlenmiştir. Uygulanan deney yöntemi tahıl ambarlarında kullanılacak doğal taşların seçimine yönelik olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, formation mechanism of tuffs and their fields of use from past to present were investigated. Laboratory test works were performed in order to evaluate possible use of tuffs as a natural building stone. Since tuffs have lower strength than the other natural building stones, tuffs samples were left in slaked lime so as to increase their strength properties and 60-100% increase in strength were acquired. In addition, knowing that in the past cereals were kept inside the tuffs due to their moisture absorbing ability, moisture absorption properties of tuffs and different types of rocks were also investigated. It was determined that tuffs absorb much more moisture than the other rocks studied. Experimental method was proposed in an attempt to choose natural stones to be used in granaries.