Oxidative ring opening reactions of A-hydroxy ketones
Siklik A-hidroksi ketonların oksitlenerek halka açılma tepkimeleri
- Tez No: 177430
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Mn(OAc)3 Oksidasyonu, Enzimatik Hidroliz, Polifonksiyonel Karboksilik asitler, Mn(OAc)3 Mediated Oxidation, Enzymatic Hydrolysis, Polyfunctionalized Carboxylic acids
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kiral çok fonksiyonel 1,5-dikarbonil bileşikleri biyolojik aktiviteye sahip birçok maddenin sentezlenmesinde önemli yapıtaşlarıdır. Bu nedenle sentezleri literatürde büyük öneme sahiptir.Bu çalışmada kimyasal ve biyoteknolojik yöntemler kullanılarak çok fonksiyonlu kiral karboksilli asit veya onların 1,5 diester türevlerinin siklik 1,3-diketonlardan başlanarak sentezlenmesi için yeni bir yöntem geliştirilmiştir. 1,3-siklohekzandion ve diğer b-diketonlardan çıkılarak önce karbonil gruplarından biri asit katalizörlüğünde korunmuş ve b-keto enol eterler elde edilmiştir. Daha sonra Mn(OAc)3 ile a-asetoksilleme yapılmıştır. Oluşan rasemik asetoksi enonlar enzimatik kinetik ayırma metodu ile lipaz enzimi kullanılarak hidroliz edilmiş ve kiral asetoksi ve hidroksi enonlar elde dilmiştir.Rasemik haldeki asetoksi enon bileşikleri hidroliz edilerek dikarbonil türevlerine dönüştürülmüş ve oxone varlığında bağ kırılmasıyla yükseltgenme reaksiyonu sonucu rasemik a-asetoksi 1,5-dimetil ester türevleri elde edilmiştir.Bu reaksiyon referans olarak kullanılmış ve aynı reaksiyonlar enzimatik hidroliz sonucu elde edilen asetoksi ve hidroksi enon bileşikleri ile de gerçekleştirilmiş ve kiral yapıda 1,5-diester türevleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Chiral polyfunctionalized 1,5-dicarbonyl compounds are important synthetic intermediates and starting materials for many biologically active compounds so their synthesis has a great importance in the literature.In the first step, 1,3-cyclohexandione and other b-diketone derivatives are protected under acid catalyzation and their corresponding b-keto enol ether derivatives are obtained. These b-keto enol ethers are then converted to a-acetoxy enones in racemic form by Mn(OAc)3 mediated oxidation. Enzymatic kinetic resolution is applied to the racemic acetoxy enones by using different lipases and enantiomerically pure a-acetoxy and hydroxy enones are obtained. Then, dicarbonyl derivatives are obtained by hydrolizing racemic a-acetoxy enones. Oxidative cleavage of racemic a-acetoxy diketones in the presence of oxone gives corresponding racemic 1,5-dimethyl ester derivatives.By using this reaction as a reference, same reactions are applied to the chiral a-acetoxy and hydroxy diketones in order to synthesize chiral a-acetoxy and hydroxy 1,5-diester derivatives.