Radyatör konumuna göre içerisinde mobilya bulunan bir odada sıcaklık dağılımının sayısal analizi
Numerical analysis of temperature ditribution in a furnatured room according to radiator position
- Tez No: 177694
- Danışmanlar: PROF.DR. SEBAHATTİN ÜNALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kapalı alanda dogal tasınım, Radyatör, Bilesik ısı transferi Hesaplamalı akıskanlar dinamigi, FLUENT, Natural convection in enclosure, Radiator, Conjugate heat transfer, Computational fluid dynamics, FLUENT
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalısmada, bir radyatör yardımıyla ısıtılan oda içerisindeki sıcaklık dagılımı ve oda içerisinden dısarıya transfer olan ısı kaçagının zamana göre sayısal analizi yapılmıstır. Sayısal çözümler akısı karakterize eden denklemleri sonlu hacimler metodu kullanarak çözen FLUENT paket programı ile yapılmıstır. Problemde 70oC'lik yüzey sıcaklıgına sahip bir radyatör tarafından ısıtılan 4.64 m x 2.83 m'lik kapalı bir odada zamana baglı olarak hava sirkülasyonu, sıcaklık dagılımı ve ısı transferi hesaplanmıstır. Oda içerisinde koltuk, masa ve dolap gibi temel esyalar da hesaplamalarda dikkate alınmıstır. Oda içinde dogal tasınım vasıtasıyla türbülanslı bir akıs meydana geldigi kabul edilmistir. Odanın sayısal modeli iki boyutlu olarak ele alınmıs, üç duvarından (üst, alt ve yan duvarlar) meydana gelen ısı transferi ihmal edilirken, sadece camlı duvardan -15oC'lık sıcaklıga sahip dıs ortama ısı transferi dikkate alınmıstır. 6W/m2K'lik bir tasınım katsayısına sahip dıs havanın zorlanmıs tasınım ile odayı sogutmaya çalıstıgı kabul edilmistir. Oda içindeki hava, özellik degerleri sıcaklıkla degisen ideal gaz olarak düsünülmüstür. Sayısal hesaplamalar iki asamada gerçeklestirilmistir. Birinci asamada 70oC'lik yatay ve düsey yüzeylerden dogal tasınım hesabı üzerinden, literatürde bulunan ampirik denklemler vasıtasıyla yapılan hesaplamalara yakın netice vermesi dikkate alınarak en uygun mesh yapısı, en uygun türbülans modeli ve en uygun duvar fonksiyonu tespit edilmistir. kinci asamada ise birinci asamada bulunan sonuçlar ile radyatörün oda içerisindeki pozisyonun bes farklı konumu için sayısal hesaplamalar tekrarlanmıstır. Böylece radyatör pozisyonunun ısı kaçagı ve oda içindeki hava sirkülasyonuna etkisi incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the transient temperature distribution in a room and the heat transfer loss versus time was investigated as numerically. Numerical solutions were performed by means of FLUENT programme solving with the finite volume method of the flow and energy equations. In the analysis, the transient air circulation, temperature distribution and heat transfer were calculated in the enclosure room with the furniture (armchair, table and cupboard) having dimensional of 4.64 m x 2.83 m, heated by a radiator having the surface temperature of 70oC. In the calculations, it was accepted that the air circulation based on the natural convection in the room is a turbulent flow. The numerical model of room was investigated in two dimensions. While the heat transfer from three walls (top, bottom and side walls) was neglected, the heat transfer from wall with window to the atmosphere with temperature of -15oC was taken into consideration. It was accepted the forced convection the convection coefficient of 6 W/m2K between the atmosphere and out surface of the wall. The air in the room was accepted as the ideal gas with properties values as a function of the temperature. Numerical calculations were realized in two stages. At the first stage, the natural convection heat transfer from horizontal and vertical surfaces with 70oC are calculated as empirically and numerically. Thereby, the most reasonable mesh configuration, turbulence model and wall function were determined from validity of numerical and empirical results. At the second stage, calculations for various radiator positions in the room were repeated by numerical parameters obtained from the first stage.