Çoklu zeka temelli öğretimin ekoloji kavramlarını anlama üzerine etkisi
The effects of multiple intelligences based instruction on understanding of ecology concepts
  1. Tez No: 177987
  2. Yazar: HANDAN ŞENCİ AYAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLCAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Egitimi, Ekoloji, Fene Karsı Tutum Ölçegi, Çoklu Zeka Kuramı, Science Education, Ecology, Attitude Scale towards Science, Multiple Intelligences Theory
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalısmanın amacı, çoklu zeka temelli ögretimin ilkögretim yedinci sınıf ögrencilerinin ekoloji kavramlarını anlamalarına, Fen bilgisi dersine karsı tutumlarına ve çoklu zeka alanlarına etkisinini incelemektir. Çalısmanın örneklemi, bir Fen bilgisi ögretmeninin egitim verdigi bir devlet ilkögretim okulunun iki ayrı sınıfında bulunan 50 yedinci sınıf ögrencisinden olusmaktadır. Sınıflardan biri kontrol grubu olarak digeri ise, deney grubu olarak atanmıstır. Çalısma kontrol grubunda geleneksel ögretim yöntemleri kullanılarak ekoloji ögretimi yapılırken; deney grubunda çoklu zeka temelli ögretim ile dersler islenmistir. Ekoloji Basarı Testi (EBT), Fen Tutum Ölçegi (FTÖ) ve Çoklu Zeka Envanteri (ÇZE) hem kontrol hem de deney grubunda bulunan ögrencilere ön test ve son test olarak uygulanmıstır. Uygulama, 2005?2006 egitim ögretim bahar döneminde stanbul iline baglı bir ilçede bulunan bir devlet ilkögretim okulunda arastırmacı tarafından dört haftada tamamlanmıstır. Verilerin analizinde iliskisiz örneklemler t-testi ve iliskili örneklemler t-testi kullanılmıstır. liskisiz örneklemler t-testi sonuçları, kontrol ve deneysel grubun ekoloji kavramlarını anlamaları, Fene karsı tutumları ve çoklu zeka alanları arasında anlamlı fark bulunmadıgını; iliskili örneklemler t-testi sonuçları ise kontrol grubu ögrencilerinin hem içsel hem de dogacı zeka alanları arasında anlamlı farklar bulundugunu göstermektedir. liskili örneklemler t-testi analizlerinden elde edilen diger sonuçlar sunlardır: deneysel grup ögrencilerinin ekoloji kavramlarını anlamaları, matematiksel ve görsel zeka alanları arasında anlamlı farklar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore the effects of the multiple intelligences based instruction on seventh grade students? understanding of ecology concepts, attitudes towards science, and types of multiple intelligences. The subject of this study consisted of 50 seventh grade students from two classes of science course instructed by one teacher from a public primary school. One of the classes was assigned as control group which trained traditionally designed ecology instruction; the other class was assigned as experimental group which was instructed with multiple intelligences based instruction on understanding ecology concepts. Ecology Achievement Test, Attitudes Scale towards Science, and Multiple Intelligences Inventory were administered to the control group students and the experimental group students as pre-tests and post-tests. Treatment was conducted by the researcher during four weeks in a public primary school in district of stanbul in the Spring Semester of 2005-2006. Independent samples t-test and paired samples t-test were used to data analyses. While the results of the analyses of independent samples t-test failed to show any significant differences between the control group and the experimental groups? understanding ecology concepts, attitudes towards science, and types of multiple intelligences; the results of the analyses of dependent samples t-test showed that there were significant differences between the students of the control group according to their intrapersonal and naturalist intellicenges. Other results of the analyses of dependent samples t-test were: that there were significant differences between the students of the experimental group according to their understanding of ecology, their mathematical and visual intellicenges.