Kaliksaren maddelerinin ince film ve elektrik özellikleri
The thin film and electrical properties of calixaren materials
  1. Tez No: 177978
  2. Yazar: ZİKRİYE ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RİFAT ÇAPAN, YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Science and Technology, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Langmuir-Blodgett ince film, elektriksel özellikler, Kaliks[8]asit, Kaliks[4]amin, Schottky mekanizması, Langmuir-Blodgett (LB) thin film, electrical properties, Calix[8]acid, Calix[4]amine, Schottky mechanism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, Kaliks[8]asit ve Kaliks[4]amin organik molekülleri Langmuir- Blodgett (LB) ince film maddesi olarak seçilmiş ve bu maddelerin Langmuir ve elektriksel özellikleri incelenmiştir. Katı yüzey olarak cam yüzey kullanılmış ve su yüzeyi üzerinde yüzen organik moleküllerin cam yüzeye transfer edilmesiyle LB ince filmleri simetrik ve simetrik olmayan yapıda üretilmiştir. LB ince filmleri, UVgörünür spektrofotometresi kullanılarak karakterize edilmiştir. Filmlerin elektriksel özellikleri, metal/LB film/metal şeklinde üretilen yapılarda oda sıcaklığında I-V ve C-f ölçümleri alınarak incelenmiştir. Elektriksel ölçümleri, bu LB ince filmlerin Schottky iletkenlik mekanizmasına uyum sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, Calix[8]acid and Calix[4]amine organic molecules are selected as Langmuir-Blodgett (LB) thin film material and Langmuir and electrical properties of these materials are investigated. Glass slide is used as solid substrate and LB thin films which are transferred onto a glass substrate of organic molecules on to the water surface are fabricated in a symmetric and antisymmetric form. LB thin films are characterized using UV-visible spectrofotometer. Electrical properties of the LB films formed Metal/LB film/Metal structure are examinated by measuring I-V and C-f measurements at the room temperature. I-V measurements indicated that Schottky mechanism is responsible for conduction in these LB thin films.