Ankara ili kırsal alanlarından kaynaklanan atık suların doğal arıtma (Yapay sulak alan) ile arıtılması
Treatment of wastewater from resulting of rural area in Ankara city by using natural treatment (Constructed wetland system)
- Tez No: 178124
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NÜKET SİVRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal Arıtma, yapay sulak alan, patojen giderimi, nütrient giderimi, Ankara
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde arıtma sistemlerinin büyük bir hızla gelişmesi nedeniyle karmaşık ve pahalı sistemler inşa edilmekte, maliyet ve işletme masrafları da bu ölçüde artmakta ve buna bağlı olarak sistemlerin çalıştırılmasında kalifiye elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda doğal arıtma sistemleri ucuz ve çevreye uyumlu olmaları nedeniyle pahalı arıtma sistemlerine alternatif olarak gündeme gelmeye başlamışlardır. Bu sistemler içinde yapay sulak alanlar az bakım gerektirmeleri, düşük işletme ve yatırım maliyeti ve atıksu arıtmada gösterdikleri yüksek performanslarıyla diğer doğal arıtma sistemlerine nazaran daha fazla tercih edilmektedirler. Sürdürülebilir atıksu arıtımı sağlayan bu sistemler özellikle kırsal alanlar için oldukça ideal bir arıtma sistemidir. Bu çalışmada, yapay sulak alanların Türkiye için uygunluğu, sulak alan çalışmaları sırasında karşılan problemler Ankara ilinde yapılan örnek bir uygulama ile değerlendirilmiştir. Çalışmada Ankara-Kızılcaham-Akdoğan köyüne yapılmış olan sulak alan tesisi örnek uygulama olarak seçilmiştir. Örnek tesisin 8 ay boyunca BOİ, KOİ, AKM, azot, fosfor ve patojen giderimi incelenmiştir. Bu süre zarfında KOİ gideriminin %41-46, BOİ gideriminin %66,6-72, AKM gideriminin %74-80, azot gideriminin %85~86, fosfor gideriminin %52-67, Fekal Koliform gideriminin % 90-93 ve Toplam Koliform gideriminin % 91 -94 arasında gerçekleştiği görülmüştür. Ekonomik olmasının yanında kirlilik ve patojen mikroorganizma gideriminde de oldukça verimli olması nedeniyle özellikle kırsal alanlarda tercih edilebilecek sistemlerdir. Ancak bu tür tesislerin tasarımının yapılmasından önce yöre şartlarının değerlendirilmesi ve oluşan atıksu özelliklerinin belirlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, complex and expensive systems are built and therefore operating and total costs are increasing together with the need for qualifîed employee need for operating these systems because the refining systems have been developing rapidly. in recent years, natural treatment systems are introduced as alternatives for these expensive systems because of being cheap and respective to the environment Among other natural treatment systems, constructed wetlands are preferred for needing less maintenance, low operating cost and initial investment and high performance in treatment waste water. These sustainable purifying systems are ideal for especially for rural areas. Suitability of constructed wetlands for Turkey and problems faced are issued at a pilot application in the province Ankara. Constructed treatment plant that is placed in Akdoğan village of Kızılcahamam-Ankara is accepted as the pilot plant. For 8 months, biochemical oxygen demand (BOD), chemical oxygen demand (COD), amount of suspended solid (SS), nitrogen, phosphorus and pathogen removal is inspected. During this time, there has been 41% to 46% of COD removal, 66.6% to 72% of BOD removal, 74% to 80% of ASS removal, 85% to 86% of nitrogen removal, 52% to 67% of phosphorus removal, 90% to 93% of faecalis coli removal and 91% to 94% of total coli removal. Beside of being economical, these systems are viable especially in the rural regions, because they are considerably effıcient in impurity and pathogen microorganism removal. But before designing these plants, properties of region environment and the waste water itself. Keyrvords: Natural Treatment, Constructed Wetland, Pathogen Removal, Nutrient Removal, Ankara.