Oksim içeren tiyoüre bileşiklerinin ve metal komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis, characterization of thiourea compounds with oximes and their transition metal complexes
  1. Tez No: 178458
  2. Yazar: OĞUZ YUNUS SARIBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oksim, Tiyoüre, Kalıp Etkisi, Geçiş Metali, Metal Kompleksi, Oximes, Thiourea, Template effect, Transition metals, Metal complexes
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Tiyoüreler ve oksimler geçiş metal iyonları ile kararlı kompleksler oluşturan maddelerdir. Bu kararlı kompleksler endüstride büyük öneme sahip tepkimeler için katalizör olarak kullanılabilmektedir.Bu çalışmada ortofenilendiamin, parafenilendiamin ve etilendiamin ile karbon disüfürün reaksiyonu sonucu polimerik tiyoüre bileşikleri sentezlenmiştir. Sentezlenen bu bileşiklere oksim katılarak polimerik tiyoüre-oksim bileşikleri elde edilmiştir. Elde edilen yeni tip tiyoüre-oksim polimerlerinin Ni(II), Co(II), Mn(II) gibi geçiş metalleri ile kompleksleri sentezlenmiştir ve karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thioureas and oximes are compounds that copmlexes with transition metal ions. Some of these complexes may be used as catalyser for various important industrial reactions. In this study, by the reaction of orthophenylenediamine, paraphenylenediamine and ethylenediamine with CS2, we have synthesized new polimeric thioureas. Fixing oxime to these compounds, thiourea-oxime compounds were obtained. For a further step, Ni(II), Co(II) and Mn(II) complexes of obtained thiourea-oxime polymers were synthesized and characterized.