Variable thermal conductivity and viscosity effects on non-isothermal flow of a non-newtonian fluid
Değişken ısıl iletkenliğin ve viskozitenin izotermal olmayan non-newtonıan bir akışkandaki etkileri
  1. Tez No: 178488
  2. Yazar: ERKAN TOROS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET PINARBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pseudospektral metod, değişken viskozite, değişken ısıliletkenlik, Poiseuille akış, Pseudospectral method, Variable Viscosity, Variable ThermalConductivity, Poiseuille flow
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, değişken ısıl iletkenliğinin ve değişken viskozitenin, sabit birbasınç gradyeni altında düz bir kanalda akan elastik olmayan akışkanın akışkarakteristiğindeki ve akış debisi üzerindeki etkileri incelemektedir. Analizlerdeakışkanın izotermal olmadığı kabul edilmiş ve viskoz ısınma hesaplara dahiledilmiştir.Isı iletkenliğinin sıcaklıkla lineer olarak değiştiği kabul edilerek, viskoziteninsıcaklığa bağlı olan üstel bağımlılığı Arrhenius kanunu ve akışın kayma oranı iledeğişimi de Carreau reolojik denklemi ile modellenmiştir. Akış hareketi ve enerjibalans denklemleri birbirine bağımlı olup, bu lineer olmayan sınır değerli probleminçözümü Chebysev polinom açılımına dayanan iterativ olarak bulunmaktadır.Değişken ısıl iletim ve viskozitenin etkilerinin yanı sıra, Carreau modelinin sabitleriolan materyal ve zaman sabitleri ile ve güç yasası terimi; Brinkman ve Peclet,sayılarının akışın hızı ve sicaklık profili üzerindeki etkileri gösterilmiştir. İlaveolarak yukarıda sayılan parametrelerin akış debisine olan etkileri de hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effect of variable thermal conductivity andvariable viscosity on the flow characteristics and flow rates of an inelastic fluidflowing steadily in a channel under a constant pressure gradient. The flow is assumednon-isothermal and viscous heating terms are included in the analysis. Theexponential dependence of viscosity on temperature is modeled through Arrheniuslaw and shear rate dependence is modeled through Carreau rheological equationwhile it is assumed that the thermal conductivity varies linearly with temperature.Flow governing motion and energy balance equations are coupled and the solution tothis non-linear boundary value problem is found iteratively facilitating aPseudospectral method based on the Chebyshev polynomial expansions. Effect ofvariable thermal conductivity and viscosity as well as the effect of power law indexand material time constant of the Carreau model; Brinkman and Peclet numbers ofthe flow on the velocity and temperature profiles are presented. Moreover, theinfluence of the above parameters on the flow rate is also calculated.