Epoxy cam elyaf kompozit levhanın darbe etkisinin incelenmesi
The investigation of impact behaviours of fiberglass epoxy composite plates
  1. Tez No: 178762
  2. Yazar: CEYLA AKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük hızlı darbe, epoxy cam elyaf, dinamik davranış(deneysel yaklaşım), Low velocity impact, fiberglass-epoxy, dynamic behavior
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tezin amacı düşük hızlı darbe etkisi altında epoxy-cam elyaf kompozit levhaların davranışını incelemektir. Bu amaçla epoxy-cam fiber malzemenin farklı bağlantı şartlarında dinamik davranışlarının etkileri deneysel olarak elde edilen grafikler üzerinde değerlendirilmeleri yapılmıştır.Deneyler TÜBİTAK kariyer projesi kapsamında tasarlanarak imal edilmiş düşey konumlu bir ağırlık düşürme test makinesinde Mekanik Laboratuarında gerçekleştirilmiştir. Darbe test cihazının düşen ağırlık kısmı ile vurucu uç arasına yerleştirilen bir piezoelektrik kuvvet sensörü vasıtası ile alınan veriler kuvvet-zaman grafiğine dönüştürülmüştür. Elde edilen bu veriler ile ayrıca hız-zaman, kuvvet-çökme ve enerji-çökme grafikleri hesaplanarak çizilmiştir. Darbe testleri sabit 3kg'lık ağırlıkta 0.5m, .75m, 1m, 1.5m ve 2m lik yüksekliklerde malzemenin delinme şartını göz önüne alarak yapılmıştır.Deney numuneleri 0/90, -45/45 ve -30/30 fiber oryantasyonunda 8 simetrik tabakalı olarak, ortalama 2mm kalınlıkta üretilmiştir. Deneyler numunelerin dört taraftan ankastre ve iki taraftan ankastre bağlantı şartlarında gerçekleştirilmiştir.Sonuç olarak, zamana bağlı dinamik yük etkisi altındaki kompozit levhaların bağlantı koşullarına göre dinamik davranışları üzerine deneysel çalışmalar yapılarak bağlantıdan kaynaklanan farklılıklar grafiklerin yorumları ile ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is, to investigate the behaviours of fiberglass-epoxy composites that are under low-velocity impact effect. For this goal experiments of dynamical behaviors of,fiberglass composite plates for different fixtures have been conducted and the results are plotted and analyzed for evaluation.The tests have been performed on the vertical drop weight testing machine that is desined in Mechanics loboratory as part of our TÜBİTAK career Project.The parameters, accepted by the piezo electric force tranducer which is mounted between dropping weight and impactor,have been converted to force-time graphics.The velocity-time, sedimentation-force, energy ?sedimentation graphichs have been drawn using the data şobtained in our experiment .Impact tests have been performed under the limitation of a constant 3 kg weight and 0.5 m, 0.75m,1m, 1.5m and 2m .heights.Because of the possibility of causing a crack fort he plate. The test examples have been manufactured ,0/90, -45/45 and -30/30 fiber orientationed 8 symmetrical layers and , 2 mm average thickness .And the tests were performed by the situation of four side fixtured examples and two side fixtured examples.Finally, the experimental implications were performed with graphic interpretations about under the time related dynamic loading composite panels dynamic behaviors according to fixture position and the differences occurred from fixture.