Beymelek Lagünü'ne giren bazı migrator balıkların yağ asidi bileşiminin araştırılması
Investigation of fatty acids composition of some migratory fish in Beymelek Lagoon
  1. Tez No: 178777
  2. Yazar: HALİL YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAZİM UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz, Beymelek Lagünü, Yağ Asitleri, Deniz Balıkları, Türkiye, Mediterranean, Beymelek Lagoon, Fatty Acids, Sea Fish, Turkey
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada; beslenme periyodu sonunda (Kasım) Beymelek Lagünü'nden (Türkiye'nin Akdeniz sahilinde önemli bir balıkçılık alanı) yakalanan beş ekonomik göçücü balık türünün yağ asidi oranlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada; Mırmır (Lithognathus mormyrus), has kefal (Mugil cephalus), altınbaş kefal (Liza aurata), çiran (Liza ramada) ve mavri (Chelon labrasus) türleri incelenmiştir. Bütün türlerde en çok bulunan yağ asitleri; doymuş yağ asitleri içinde palmitik ve stearik asitler, tek çift bağlı yağ asitleri içinde palmitoleik ve oleik asitler, çoklu doymamış yağ asitleri içinde de linoleik, linolinik, eikosapentaenoik ve dokosaheksaenoik asitlerdir. Doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri seviyeleri sırası ile: mırmırda %33.20, %22.83 ve %18.20; has kefalde %38.22, %21.33 ve % 25.49; altınbaş kefalde %33.45, %20.14 ve % 32.30; çiranda %33.66, %19.79 ve %32.11 ve mavride %36.93, %24.97 ve %16.94 olarak bulunmuştur. İncelenen türlerin n3 ve n6 grubu çoklu doymamış yağ asitleri seviyeleri de sırası ile: %14.63- 30.32 ve %1.93-3.95 arasında değişmiştir. M. cephalus ve L. aurata en yüksek n3/n6 grubu çoklu doymamış yağ asitleri oranına sahip türlerdir. Bir acı su ekosistemi olan Beymelek Lagünü'nden yakalanan türlerin n3 grubu çoklu doymamış yağ asidi seviyeleri deniz balıkları kadar yüksektir ve bu balıklar insan beslenmesinde önemli bir n3 grubu çoklu doymamış yağ asidi kaynağı olabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed at determining fatty acid proportions of five economical migrant fish species captured from Beymelek Lagoon (an important fishery region in the Mediterranean shore of Turkey) at the end of feeding period (November). The investigated species were striped sea bream (Lithognathus mormyrus), flathead mullet (Mugil cephalus), golden grey mullet (Liza aurata), thinlip mullet (Liza ramada), thicklip grey mullet (Chelon labrasus). Palmitic and stearic acids in saturated fatty acids, oleic and palmitoleic acids in monounsaturated fatty acids, linoleic, linolenic, eicosapentaenoic, docosapentaenoic and docosahexaenoic acids in polyunsaturated fatty acids were predominant fatty acids in all fish. The levels of saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids were found as 33.20 %, 22.83 % and 18.20 % in Striped sea bream; 38.22 %, 21.33 % and 25.49 % in Flathead mullet; 33.45 %, 20.14 % and 32.30 % in Golden grey mullet; 33.66 %, 19.79 % and 32.11 % in Thinlip mullet and 36.93 %, 24.97 % and 16.94 % in Thicklip grey mullet, respectively. Total n3 and n6 polyunsaturated fatty acid levels of the species ranged also from 14.63 % to 30.32 % and from 1.93% to 3.95%, respectively. M. cephalus and L. aurata have the highest ratios of n3/n6 polyunsaturated fatty acids. The n3 polyunsaturated fatty acid levels of the species from Beymelek lagoon with brackish water are as high as in the sea fish and these fish may be an important n3 polyunsatureted fatty acid source for human nutrition.