Polianilin ve poli(2-iyodoanilin) çift kaplaması ile polianilin ve poli(2-toluidin) çift kaplamasının korozyon performansları
Corrosion performances by multilayered polyaniline and poly(2-iodoaniline) with polyaniline and poly(2-toluidine) coatings
  1. Tez No: 178913
  2. Yazar: DERYA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖZEN BEREKET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çift tabaka kaplamaları, elektropolimerizasyon, korozyon, paslanmaz çelik, Polianilin, Multilayer coatings, electropolymerization, corrosion, stainless steel, Polyaniline
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, 316-paslanmaz çelik (PÇ) yüzeyine tetra-n-bütilamonyumperklorat ve perklorikasit/asetonitril çözeltisi kullanılarak dönüşümlü voltametrik yöntemle iki farklı ikili iletken polimer çift tabaka kaplamaları yapıldı. Birinci çift tabaka, polianilin (PANi) filmi üzerine poliiyodoanilin (PIANi) PANi/PIANi ve ikinci çift tabaka poliiyodoanilin (PIANi) filmi üzerine polianilin (PANi) PIANi/PANi biriktirilerek elde edildi. Diğer ikili iletken polimer için birinci çift tabaka, polianilin (PANi) filmi üzerine poli(2-toluidin) (PT) PANi/PT ve ikinci çift tabaka PT üzerine PANi filmleri PT/PANi biriktirilerek elde edildi. Çift kaplamaların yüzey yapıları SEM ile aydınlatıldı. Sentezlenen her iki ikili iletken polimer çift kaplamaların paslanmaz çeliği korozyondan koruma etkinlikleri 0,5 M HCl içerisinde potansiyodinamik polarizasyon eğrileri ve elektrokimyasal impedans spektroskopisi (EIS) yöntemleri kullanılarak incelendi. PANi/PIANi ve PIANi/PANi çift kaplamalarının paslanmaz çeliği anodik olarak korudukları ancak zamanla PANi/PIANi çift kaplamasının anodik koruma etkisinin arttığı, PIANi/PANi kaplamasının ise bariyer etkisi göstererek koruma etkisinin arttığı saptanmıştır. Her iki çift kaplamanın 11 günlük korozif ortamda bekleme sonunda bile %80'nin üzerinde koruma etkinliği gösterdikleri ancak PANi/PIANi kaplamasının özellikle 11 gün bekleme süresi sonunda PIANi/PANi kaplamasına göre paslanmaz çeliği korozyona karşı korumasının daha etkin olduğu saptanmıştır. PANi/PT ve PT/PANi çift kaplamalarının çeliği korozyona karşı sadece anodik koruma özelliği gösterdikleri bulunmuştur. 262 saat bekleme süresi sonunda her iki filmin anodik koruma etkilerinin sürdüğü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Multilayered coatings, consisting of combinations of the polyaniline (PANi) and poly(2-iodoaniline) (PIANi) and polyaniline (PANi), poly(2-toluidine) (PT) were deposited by cyclic potential sweeping on to 316-stainless steel (SS). Scanning electron microscopy (SEM) was used for microstructural analysis of the polymer films. Potentiodynamic polarization technique and electrochemical impedance spectroscopy (EIS) were used to asses the ability of these multilayer to provide effective barriers to corrosion in 0.5 M hydrochloric acid (HCl). Polymer bilayers exhibit excellent anti-corrosive properties on SS in HCl solution. Comparision of the corrosion performance of PANi/PIANi and PIANi/PANi bilayers showed that the PANi/PIANi multilayer coating could provide much better protection than PIANi/PANi multilayers. Both of the multilayer coatings are acting as physical and chemical diffusion barriers in providing corrosion protection. EIS measurements show that every bilayer gives protection efficiency of greater than 80% after 11 days of immersion in corrosive test solution. It was found that PANi/PT and PT/PANi coatings are able to provide an effective anodic protection. EIS results showed that every coating gives protection efficiency of about 80% after 262 h of immersion in HCl solution.