Bodrum Yalıçiftlik beldesi Alazeytin Köyü kayrak taşlarının fiziko-mekanik özellikleri ve değerlendirilebilirliği
The physico-mechanical properties and evaluation of slate stones in Alazeytin Village of Bodrum Yaliciftlik town
  1. Tez No: 178974
  2. Yazar: RECAİ AYTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN EMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kayrak tası, Kayrak taslarının fiziko-mekanik özellikleri, Kayrak taslarının değerlendirilebilirliği, Slate stone, Physico?mechanical properties of slate stones, Evaluation of slate stones
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maden İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalısmada, ülkemizde Bodrum bölgesinde üretilen kayrak taslarının fiziksel ve mekanik özelliklerinin belirlenmesi, yapı tası olarak kullanılan kayrak taslarının uygulamalarının kullanıslılığı ve kayrak taslarının değerlendirilebilirliği arastırılmıstır. Bu amaç doğrultusunda, kayrak taslarının olusumları, üretim sekilleri, uygulama sekilleri, ülkemiz sınırları içerisinde bulunduğu bölgeler, kayaç sınıflandırmasının yapılması hakkında bilgiler verilmis, kayrak tasları üzerinde literatür arastırmaları ve fiziko-mekanik deneyler yapılmıstır. Kayrak taslarının bazı fiziksel ve mekanik özelliklerini belirleyebilmek amacıyla, kayrak tasları üzerinde, sürtünme ile asınma kaybı, basınç mukavemeti, birim hacim kütlesi, su emme, görünen porozite, don sonu basınç mukavemeti deneyleri yapılmıstır. Yapılan deneylerin sonuçlarıyla, mevcut doğal tas standartlarında verilen değerler karsılastırılarak, kayrak taslarının doğal tas standartlarına uygun olup olmadığı değerlendirilmistir. Kayrak taslarının, mineral içeriklerini bulabilmek için, ince kesit üzerinden kantitatif modal mineralojik-petrografik analiz, X ısınları kırınımı yöntemi ile standart kalitatif mineral analizi ve X ısınları flüoresansı deneyleri yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
This study is to determine, the physical and mechanic properties of the slate stones which are produced in our country, Bodrum area, to evaluate the use of slate stones used on construction and appraisal of the slate stones. In this purpose, the information regarding the formation of the slate stones, methods of productions, application ways, the areas where available in our country, classification of the rocks informations are provided, literature work and physicomechanical experiments are carried out. In order to determine some of the physical and mechanical properties of slate stones, loss of wear by friction, uniaxial compressive strength, mass of the unit volume, water absorption, visible porosity, compressive strength after freeze tests are carried out. By comparing the test results, with the values given on natural stone standards, it is evaluated whether the slate stones are complying with natural stone standards. To find mineral contents of slate stones, quantitative modal mineralogicalpetrographical analysis on thin cross-sections, qualitative mineral analysis with X rays diffraction method and X rays fluorescent tests are carried out.