Yeni programdaki ?madde ve ısı? ünitesine yönelik laboratuar etkinliklerinin çoklu zeka kuramına göre yürütülmesi
Performing the laboratory activities concerning the ?matter and heat? section in the new programme according to multi intelligence theory
- Tez No: 179449
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YEŞİLYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, Çoklu zeka kuramı, Yapılandırmacı öğrenme kuramı, Laboratuar, Madde ve ısı, Science education, Multi-intelligence theory, Constructivist learning theory, Laboratory, Matter and heat
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Yapılandırmacı Öğrenme Kuramı, öğrencinin bilgiyi birinci elden alarak zihinlerinde yapılandırması demektir. Çoklu Zeka Kuramı, her bireyin farklı zeka çeşitlerine sahip olduğunu ve bu zeka türlerinin geliştirilebileceğini savunur.Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okullarında uygulanmakta olan yeni programda çoklu zeka kuramına dayalı etkinliklerin madde ve ısı konusundaki laboratuar uygulamaları üzerine etkilerini araştırmaktır. Van ilinde bulunan bir ilköğretimde deney ve kontrol grupları önceden belirlenmiştir. Gruplara ön test uygulandıktan tam bir ay sonra da son test uygulanmıştır. Deney grubundaki öğrencilere kontrol grubundan farklı olarak çoklu zeka anketi uygulanmış daha sonra öğrenciler deney gruplarına ayrılmıştır. Bu uygulamadan sonra mülakat yapılarak öğrencilerin görüşleri alınmıştır.Veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Buna bağlı olarak çeşitli bulgulara ulaşılmıştır. Deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları tartışılmış ve problem çözümü için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Constructivist learning theory means that student is forming of the knowledge in his mind getting it from the first hand. Multi- intelligence theory supports that everyone has different intellect types and these intellect types can be improved.The aim of this work is to researche the activities that based on multi- intelligence theory in the new programe and ond the effects of laboratry applications that about the subject of matter and heat that is applied in the primary schools. There were before hand determined experiment and control groups in one of the primary schools in Van. A month after applying first test to the students in the groups, the second test was applied. Different from the control group, multi- intellect surveys were applied to the students of experiment group and then the students were divided into experiment groups. After these apply, the views were taken behaving interview with the students.The data were analyzed with SPSS packet program. According to this, various obtaining were reached. Meaningful difference was found between experiment and control groups. The results of the study were discussed and some suggestions were given for the solution of the problem.