Cimatron programı ile tarım araçlarının rot ve rotil tasarımı
Design of tie rod and ball joint for agricultural vehicles by using the cad-cam programs
- Tez No: 179494
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURŞEN ÖNTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rot, Rotil, Cimatron, Elektro-Erozyon, Kalıplama, Tie Rod, Ball Joint, Cimatron, Electro-Erosion, Forming
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Gelisen teknolojiler nedeniyle hız limitleri artan, daha konforlu ve güvenilir kullanım olanakları saglayan tasıtların en dikkat edilmesi gereken parçaları teker baglantı ve yönlendirme sistemleridir. Bu sistemler araçlarda, tekerlekleri her yönde eksenel yüklere uyumlu bir sekilde gövdeye baglar ve yönlendirme islevini gerçeklestirirler. Bu parçaların en basında rot ve rotil elemanları gelmektedir. Araçlarda güvenlik açısından basrolü oynayan bu parçaların üretim teknikleri bu tez çalısmam da incelenmistir. Bu tez de ayrıca; dövme yöntemiyle üretilen rot ve rotil kalıplarının tasarımı, yapımı ve kontrol yöntemleri sunulmustur. Bu kalıpların hazırlanmasında önceleri basit talaslı imalat yöntemleri sonra elektro erozyon yöntemi son olarak da bilgisayar destekli CAD ? CAM (cimatron) programları kullanılmaktadır. Elektro erozyon 1943 yılında Rus arastırmacıların elektrik kıvılcım atlaması ile metallerin birbirlerini asındırdıgını kesfetmelerine ragmen 1960'ların sonlarında elektronik kontrol sistemlerinin gelismesiyle yaygın kullanılmaya baslamıstır. Ancak bu yöntem çok kullanıslı olsa da, kalıp isleme sürecinin uzunlugu, harcanan enerji miktarının çoklugu, küçük ve çok hassas boyutlarda zorlanılması gibi dezavantajları dikkat çekmektedir. Gelisen bilisim çagı ile kalıp isleme yöntemleri de yenilenerek hassas isleme yapan CAD ? CAM (cimatron) tasarım ve isleme programları gelistirilmistir. Hazırladıgım bu tez çalısmam da dövme yöntemiyle üretilen tasıtlarda güvenirliligi birinci dereceden önemli rot ve rotil kalıplarının cimatron programı kullanılarak tasarımı yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Today?s automobile manufacturers produce cars with better safety features, more luxury options and faster acceleration by the help of advanced technology. During the automobile manufacturing process two of the most important parts, which need extra attention, are components of wheel connection and direction systems. These systems are connecting the wheels to the body, compatible with axial weights and provide wheels to turn. Two of the major components of these systems are tie rod and ball joint. In this research, the production techniques of these components, which play a major role in automobiles? safety, are examined. Design and manufacture techniques of tie rod and ball joint molds and control methods are also presented. Originally basic metal shaving methods were used to prepare these molds, later on the electroerosion method was discovered, and finally computer aided design and production machines were developed for more efficient manufacturing. Although the Russian researchers discovered the electro-erosion method in 1943, it wasn?t until late 1960?s that it was used widely along with the development of electronic control systems. Even though it was very useful method, it had some disadvantages such as long process time, spending more energy and facing with difficulties when working on smaller pieces. Together with advancing data-processing age, mold-manufacturing methods are renewed and CAD-CAM (computer aided design - computer aided manufacturing) programs are developed. In this thesis that I prepared, I explained how to design tie rod and ball joint molds which has critical importance in automobile manufacturing by using the CAD-CAM programs.