Fen öğretiminde bilimsel süreç becerilerine dayalı öğrenme yaklaşımının öğrencilerin bilime karşı tutumlarına etkisi
The effects of scientific process skills in science teaching on students' attitudes towards science
  1. Tez No: 179560
  2. Yazar: MELTEM DURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji öğretimi, fen ve teknoloji okuryazarlığı, bilimsel süreç becerileri, akademik başarı, bilime karşı tutum
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Fen ve teknoloji öğretimi programında, öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini edinmelerinin fen ve teknoloji okuryazarlığının yedi temel boyutundan biri olarak kabul edilmesi, bilimsel süreç becerilerinin fen okuryazarlığının temel bir parçası olduğunu göstermektedir. Bu yüzden, öğrencilerin bilimsel bilgiyi üretmelerini ve bilimin doğasını yaşayarak öğrenmelerini sağlayan bilimsel süreç becerilerini kazanmaları son derece önemlidir.Bu araştırmanın amacı, İlköğretim 6. ve 7. sınıf Fen ve Teknoloji dersinde Bilimsel Süreç Becerilerine Dayalı Öğrenme Yaklaşımının, öğrencilerin bilime karşı tutumları üzerine etkisini ortaya koymaktır.Araştırma, 2007?2008 eğitim öğretim yılı I.döneminde Muğla İli Dalaman İlçesi Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören 6. ve 7.sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Araştırma deneysel bir çalışma olup, ön test ? son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırmaya deney grubu (N=54), kontrol grubu (N=54) olmak üzere, rast gele seçilen toplam 108 öğrenci katılmıştır. Çalışmada, deney grubunda Bilimsel Süreç Becerilerine Dayalı Öğrenme yaklaşımı izlenirken, kontrol grubunda geleneksel yaklaşım izlenmiştir.Çalışmada veri toplama aracı olarak, geçerliliği ve güvenirliği sağlanan ?Bilimsel Süreç Beceri Testi?, ?Akademik Başarı Testi? ve ?Bilime Karşı Tutum Ölçeği? uygulanmıştır.Yapılan analizler sonucunda; bilimsel süreç becerilerini geliştirme ve sergilemeye fırsat verecek öğrenme durumlarından geçen deney grubu öğrencilerinin, akademik başarılarının ve bilimsel süreç becerilerinin, kontrol grubu öğrencilerinden anlamlı ölçüde ve olumlu yönde artış gösterdiğine ilişkin bulgulara ulaşılmıştır.Diğer taraftan, öğrencilerin Bilim'e yönelik tutumlarına karşılık gelen açık uçlu sorulara verdikleri yanıtların betimsel analizi sonucunda, deney grubu öğrencilerinin olumlu özellikteki cevaplarının sayısının değişmediği, buna karşın olumsuz türdeki cevapların oranın %25 düzeyinde azaldığı gözlenmiştir. Bu durum, deney grubu öğrencilerinin bilime karşı tutumlarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde değişim olmamasına karşın, elde edilen nitel verilere göre Bilim'e karşı olumsuz yargılarının uygulama sonucunda belirgin şekilde azaldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In Science and Technology Program, the fact that students? gaining the science and technology process skills is considered as one of the seven main principles (pillars) of science and technology literacy shows that.This process skills are an inseparable part of science literacy.The objective of this research is to reveal the effect of the educational method (approach) based on Scientific Process Skills that is applied in the 6th and 7th grade Science and Technology Course on students? behaviours.The study is applied on 6th and 7th grade students in the first ? semester (term) of 2007-2008 educational year in Cumhuriyet İlköğretim Okulu in Dalaman / MUĞLA.The study is an experimental one and in this research a pre-test and final-test control group is used., A total of 108 randomly selected - 54 experimental and 54 control group - subject students have taken part in this survey.It has been observed in the survey that students in experimental group displayed liability to Scientific Process Skills based learning, whereas others - the control group ? to a conventional approach.In the survey the data is collected by means of ?Scientific Process Skills Test?, ?Academic Achievement Test?, and ?Attitude Towards Science of Scale? which ensure validity and reliability.According to the test results, the Academic Achievements and Scientific Process Skills of the experimental group students who had been subjected to a learning process in which they could display and apply their scientific process skills are considerably more reasonable and favorable than those of control group students.On the other hand, it has been found out that the learning method based on Scientific Process Skills makes no significant difference between the experimental group and control group on the attitudes of students towards science. However, as a result of descriptive analysis of answers given by students to the open ended questions related to the attitudes towards science, it has been observed that the number of positive answers of experimental group hasn't changed, nevertheless negative answers have decreased to 25 %. This situation indicates that although there is no statistically signifıcant changes in the attitudes of experimental group towards science, according to the data gained, negative attitudes towards science decrease clearly at the end of the practice.Key Words : Science and technology teaching, science and technology literacy, scientific process skills, academic achievement and attitudes towards science.