Voltammetric determination of dicofol pesticides using metal nano particles modified polyaminophenol covered glassy carbon electrode
Dikofolün metalnano parçacıklar ile modifiye edilmiş poliaminofenol kaplı camımsı karbon elektrot ile tayini
- Tez No: 285183
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKERYA DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Metal nano parçacıklar, voltammetri, pestisit, dikofol, Metal nano particles, voltammetry, pesticides, dicofol
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Nanoteknoloji alanında yaşanan gelişmeler, elektroanalitik kimya alanında kullanılan sensörlerin de gelişmesine büyük katkıda bulunmuştur. Metal nano parçacıklar ile modifiye edilmiş karbon ve polimer film kaplı elektrotlar, yüksek analitik duyarlıkları ve seçimlilikleri ile son yıllarda elektrokimyasal analizlerde sıkça kullanılmaya başlanmışlardır.Bu çalışma üç bölümden oluşmakta olup ilk bölümde polimer film ile kaplı camımsı karbon elektrotun üzerine metal nano parçacıkların (altın, bakır ve bunların bimetalik formları) elektrokimyasal depolama yolu ile modifikasyonu çalışılmıştır.Çalışmanın ikinci bölümü, camımsı karbon elektrotların ve modifiye edilmiş elektrotların yüzey morfolojilerinin SEM, XRD, AFM yöntemleri ile araştırılmasını ve bu elektrotlar ile bir organoklorlu pestisit olan dikofolün (DCF) elektrokimyasal davranışlarının incelenmesini içermektedir.Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise toprak örneği içerisindeki bilinen derişimde dikofolün elektrokimyasal yöntem ve GC-MS yöntemi ile geri kazanım miktarının tayin edilerek her iki yöntemim karşılaştırılması yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The development in the nano science has a great effect on leading to development in sensors used in electrochemistry. In recent years, metal nano-particle and polymer film modified electrodes are commonly used in electrochemical analysis because of their high analytical sensivity and selectivity.This study consists of three steps. In first step, polymer film modification of GC Electrode practised and to increase the efficiency modification is enhanced by metalnano-particles (Cu, Au and their bimetallic forms) by electrochemical deposition on polymer film.In the second step, the surface morphologies of GCE and modified electrodes were studied. Moreover, the electrochemical behaviour of an organochlorine pesticide Dicofol was also studied.In the last step of this study, the determination of known concentration of dicofol pesticide in soil sample was carried out by electroanalytical method and GC-MS method and the results of two methods were compared.