Protein elektroforez jellerini boyamak için yeni boyar maddelerin araştırılması
Investigation of new dyestuffs for dyeing of protein gel electrophoresis
- Tez No: 179586
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSA GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Protein, Elektroforez, Boyar maddeler, Protein, Electrophoresis, dying matters
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada; protein elektroforez jellerinin boyanmasında bazı bitkisel boyar maddelerin kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla; Juglon, Elajik asit, Berberin, Alizarin ve Lawson boyaları kullanılmıştır. Bu boyar maddelerden hazırlanan stain ile kan proteinlerinin koşulduğu SDS-PAGE jelleri boyanmıştır. 9x6 cm büyüklüğündeki jellere kan proteinlerinden; albumin, globulin, hemoglobin, fibrinojen koşulmuş ve bu jellere yeni boyalar uygulanarak Coomassie Brillant Blue ile boyanmış olan kontrol jeli ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak; protein bantlarının gözlenmesi için elektroforez jellerinin boyanmasında yeni boyar maddelerden bazılarının kullanılabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated that whether new dying matters are able to stain electrophoresis gels or not. In this purpose juglon, ellagic acid, berberin, alizarin and lawson were used for gel staining. Blood proteins such as albumin, globulin, hemoglobin and fibrinogen used as SDS PAGE samples and after running, the polyacrylamide gels were stained with these dye solutions and compared with the coomassie blue stained gels. In conclusion, some of these dyes can be used for staining protein bands on polyacrylamide electrophoresis gels.