Polietilen tereftalat (PET)'tan poliester poliol sentezi
Synthesis of polyester polyol from polyethylene terephthalate (PET)
  1. Tez No: 179671
  2. Yazar: MUSTAFA ORKUN KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: PET, Ambalaj atığı, Poliester poliol, Geri dönüşüm, PET, Used packing material, Polyester polyol, Recycling
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
PET(polietilen tereftalat), ülkemizde ve dünyada en çok kullanılan ambalaj malzemelerinden birisidir. 1997 de sadece 17.000 ton/ yıl tüketilirken, 2007 de 250.000 ton/yıl olarak tüketildiği tahmin edilmektedir. PET; elyaf, gıda ürünü olmayan ve olan sıvılar için şişe, şerit, levha, mühendislik reçinesi ve diğer geri dönüşüm metodları ile yok edilebilmektedir. Bu çalışmada, PET şişe atığı, dietilen glikol (DEG), trietilen glikol (TEG), dipropilen glikol, 1,4-bütandiol, 1,6-hegzandiol, glikoller ve ftalik anhidrit(PA), adipik asit (AA) gibi diasitler kullanılarak, oda sıcaklığında sıvı olan ve çeşitli poliüretan malzeme sentezinde kullanılabilecek oligo-poliester poliol sentezlenmeye çalışıldı. Yapılan çalışmalar, adı geçen monomerik diol ve diasitler ile PET'tan sıvı oligo-tereftalat poliol sentezlenebileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
The PET (poliethylene terephthalate), is the most used packing material in both our country and world. While 1997, only 17.000 tons of PET consumed, 2007 consumption is being estimated as 250.000 tons. The PET waste is destroyed by recycling as fiber, nonfood and food-contact packing bottle, stripe, sheet and engineering resin and other chemical recycling method. In this study, PET waste is being attempted to convert into a liquid oligo-terephthalate poliol that can be used in the synthesis of polyurethane material by using monomeric diols like diethylene glycol (DEG), triethylene glycol (TEG), dipropylene glycol (DPG), 1,4-butanediol, 1,6-hexanediol and diacids like phthalic anhydride (PA), adipic acids (AA). The experiments that were carried out showed that PET can be converted into a liquid oligo-polyester polyol in ambient temperature.