Gaziantep halı sektöründe kullanılan tutkalların yapıları ve sentezleri üzerine bir çalışma
An attempt to identify and synthesize adhesive used in carpet sector of Gaziantep
- Tez No: 179672
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Halı, Tutkal, Emülsiyon, Gaziantep, Carpet, Adhesive, Emulsion
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, Gaziantep halı sektöründe kullanılan tutkallar üzerine araştırmalar yapıldı. Sektörden alınan tutkal örneklerinin çeşitlerini tespit etmek için görsel muayeneler ve katı madde oranlarının hesaplanması ile beraber en çok Fourier Transform Infrared (FTIR) spektrometresinden elde edilen spektrumlar kullanıldı. Halı endüstrisinde daha çok polivinilasetat (PVAc) türü tutkalların kullanıldığı tespit edildi. PVAc türü tutkalların yanı sıra az da olsa stiren akrilik ve stiren butadien türü tutkalların da kullanıldığı anlaşıldı.Yapılan laboratuvar çalışmalarında PVAc homopolimer, PVAc akrilik kopolimerleri ve stiren akrilik kopolimerleri sentezlendi. Laboratuvarda sentezlenen tutkal örnekleri ile bunların muadili olan ticari ürünlerin karşılaştırılmaları FTIR ve diğer yöntemlerle yapıldı. Sonuçlar benzer olduklarını gösterdi.
Özet (Çeviri)
In this study, types of adhesives used in carpet sector of Gaziantep were investigated. Mainly, FTIR spectras were used for identifying type of adhesives, together with other visual examinations. It was observed that mostly polyvinylacetate (PVAc) type adhesives are being used in carpet industry. In addition to PVAc, lesser amount of other types, such as, styrene-acrylic and styrene-butadiene type are also used.In laboratory scale studies, PVAc homopolymer emulsion, PVAc acrylic copolymer and styrene acrylic copolymer emulsions were synthesized. Comparizon of laboratory scale synthesized samples with commercial equivalents were carried by FTIR and other way. The results showed that they are identical.