Bazı vitamin ve minerallerin etlik piliçlerin et kalitesine etkilerinin saptanması üzerine bir araştırma
A Study on the effects of some vitamins and minerals in broilers meat quality
  1. Tez No: 180043
  2. Yazar: SİBEL KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA KAYAARDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vit D3, Vit E, poultry meat, meat quality, texture
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı bazı vitamin ve minerallerin piliç etinin kimyasal,tekstürel ve duyusal özelliklerine etkilerini araştırmaktır. Çalışmada Kontrol,Vitamin D3 (6000 IU / ton), Vitamin E (180 IU / ton), Mg (150 mg / ton) veVitamin D3,Vitamin E ve Mg'un kombinasyonu olmak üzere beş farklı denemegrubu oluşturulmuştur. Yem katkı maddeleri denemenin son 10 günü içmesuyuna karıştırılarak verilmiştir. Denemenin 43., 45. ve 50. günlerinde kesilenpiliçlerden et örnekleri alınarak, kimyasal,duyusal ve tekstürel analizlergerçekleştirilmiştir.Araştırma sonucu, Vitamin D3 ve Mg verilen gruplarda Warner Bratzlerkesme kuvveti değerlerinde önemli farklılık gözlemlenmiştir. Ayrıca gruplardakiet örnekleri panelistler tarafından daha gevrek bulunmuştur. Vitamin E katkısı,TBA değerini etkilememiş fakat kolesterol içeriğini önemli düzeyde azaltmıştır.Vit D3, Vit E ve Mg'un kombinasyonu ise tavuk eti kalitesini etkilememiştir.Anahtar Kelimeler ; Vit D3, Vit E, Mg, kanatlı eti, et kalitesi, tekstür
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to research the effects of some dietaryvitamins and minerals supplementation on chemical, textural and sensoryproperties of chicken meat. The research was realized with four study groups;control, Vitamin D3 , Vitamin E (α-tokopherol), Mg and Vitamin D3 , Vitamin Eand Mg combination. The supplements were added to the drinking water of thechickens for the last 10 days of the feeding period., The breast meat sampleswere taken at 43., 45. and 50. days of feeding period. . The chemical, sensoryand textural analysis were investigatedAs the result of the study the groups that were supplementedVitamin D3 and Mg had remarkle variations in terms of Warner Bratzler shearforces. Additionally the samples of those groups were evaluated as ?moretender? by the panelists. The additional Vitamin E didnot effect the TBA valuebut decreased the cholesterol for a significant amount. The Vitamin D3, VitaminE and Mg combination (mixture) did not change the quality of the chicken meat.